sobota, 30 sierpnia 2014

Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym

Nie ma lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne.








Składniki:
  • makaron pappardelle
  • 2 garści borowików
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki.
  • Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą. 
  • Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny.
  • Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette. 
  • Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił.
  • Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie.
  • Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny.
Smacznego

Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również:
Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
Makaron z dynią i serem pleśniowym
Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym
Spaghetti z sosem truflowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz