piątek, 27 lutego 2015

Brukselka pieczona w bekonie

Pomysł na tą przystawkę powstał przy okazji przygotowania daktyli w bekonie nadziewanych gorgonzolą
Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie tracą witamin i są bardziej esencjonalne w smaku. Pieczone warzywa najczęściej podaję skropione oliwą i octem balsamicznym. Jednak brukselka najlepiej smakuje w towarzystwie solonego masła, parmezanu lub bekonu. 
Do pieczenia brukselki użyłam metalowych szpadek, dzięki którym ,,kapustki" równomiernie się upiekły.
Przystawka udała  się wybornie, słodko-gorzka brukselka idealnie połączyła się ze zrumienionym bekonem.






Składniki:
  • brukselka (tyle sztuk ile plastrów bekonu) - ,,kapustki" powinny mieć podobną wielkość
  • plastry surowego i wędzonego bekonu
  • metalowe szpadki lub wykałaczki

Przygotowanie:
  • Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych listków.
  • Każdą brukselkę owinąć plastrem bekonu i przebić metalową szpadką.
  • Brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Czas pieczenia zależy od wielkości brukselek, należy je piec do miękkości.
  • Po wyjęciu brukselek z piekarnika, usunąć metalowe szpadki.
  • Brukselkę podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz