wtorek, 17 lutego 2015

Congee z tofu, miso i glonami

Czytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu
Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o konsystencji kleiku, przygotowana z ryżu i wody. Congee może być podstawą lekkostrawnych i pożywnych zup i potraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż np. taki który został z obiadu.
Do dzisiejszego przepisu użyłam pasty miso o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których pisałam tutaj
Drugim wysokowartościowym składnikiem (a raczej składnikami) tej zupy są glony (wodorosty). Te niepozornie wyglądające, suszone ,,listeczki" zawierają prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin, są bardzo bogate w jod, żelazo (wakame mają go 4 razy więcej niż czerwone mięso), fluor i wapń (hijiki mają go 10 razy więcej niż mleko). Działają odkwaszająco, przeciwzakrzepowo, usuwają toksyny, przez moczopędne działanie wspomagają usuwanie wody z organizmu. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i podnoszą odporność organizmu.
W przepisie użyłam tofu naturalnego, ale równie dobrze smakuje tofu wędzone, czosnkowe lub paprykowe.
Congee jadam z wielką przyjemnością na wczesne śniadanie, jest to posiłek bardzo sycący, lekki i dający dużo energii.


Congee po ugotowaniu
Składniki zupy przed połączeniem
Congee z tofu, miso i glonami
Składniki:
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 4-5 szklanek wody
Dodatki do zupy (składniki na miseczkę congee):
  • 1 płaska łyżeczka pasty miso shiro (miso ryżowe) lub mniej
  • kawałek tofu naturalnego (ok. 40 g)
  • 1/2 łyżeczki glonów wakame
  • 1/2 łyżeczki glonów hijiki (hiziki)
  • 1 łyżeczka prażonej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryki
  • 2 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:
  • Ryż dokładnie wypłukać na sitku. 
  • Ryż przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać wodę
  • Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić wodę, aby ryż się nie przypalał. Gotować 1-2 godziny.
  • Gorącą zupę przelać do miseczki dodać pastę miso i dokładnie wymieszać, aż pasta się rozpuści.
  • Następniendodać pokruszone tofu, glony i paprykę
  • Pozostawić 2 minuty, aż glony zmiękną.
  • Przed podaniem posypać zupę prażoną cebulką i posiekaną natką.
Smacznego

1 komentarz: