sobota, 21 lutego 2015

Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka

Kiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;) 
Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne.
Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. 
Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie.
Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków.



Składniki:
  • 0,5 kg buraków
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 2 płaskie łyżki masła
  • sok z 1/2 cytryny + otarta skórka 
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem)
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Buraki w skórkach gotować do miękkości. Następnie zalać zimną wodą, a gdy wystygnąć obrać ze skórki.
  • Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. 
  • Dodać utarte buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę z cytryny (dokładnie umytej), cukier. 
  • Składniki sałatki dokładnie wymieszać, dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając.
  • Warzywa należy dusić ok. 5 minut - aż jabłko będzie równie miękkie jak buraki. Jeśli warzywa zacznią przywierać do dna garnka, można dodać trochę wody (2-3 łyżki).
  • Pod koniec duszenia dodać śmietanę i doprawić do smaku solą.
  • Sałatkę podawać na ciepło.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz