piątek, 20 czerwca 2025

Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.

Są takie dania, które zachwycają prostotą, a jednocześnie emanują elegancją – i właśnie do nich należy klasyczne połączenie gotowanych szparagów z aksamitnym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. To potrawa, która nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie prezentuje się na talerzu. Idealna na wiosenny obiad, brunch albo romantyczną kolację we dwoje.

Delikatność gotowanych szparagów – zarówno białych, jak i zielonych – łączy się tutaj z kremową, lekko cytrynową nutą sosu holenderskiego. Całość wieńczy jajko w koszulce, którego płynne żółtko rozpływa się po warzywach, tworząc naturalny, aksamitny sos. Świeży koperek dodaje aromatu i koloru, a szczypta chili lub pieprzu cayenne ożywia smak i dodaje odrobiny pikanterii.

Choć potrawa wygląda jak z wykwintnej restauracji, jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Wymaga nieco uwagi i cierpliwości – zwłaszcza przy jajku w koszulce i sosie holenderskim – ale z moimi wskazówkami poradzi sobie z nią każdy, nawet mniej doświadczony kucharz. To świetna okazja, by nauczyć się dwóch klasycznych technik kulinarnych i zaskoczyć bliskich wyrafinowanym, sezonowym daniem.

Spróbuj! Poczuj smaklata i daj się uwieść prostocie, która smakuje jak fine dining.


Składniki:

Szparagi:
  • 6 zielonych szparagów

  • 6 białych szparagów

  • Sól

  • Cukier

Sos holenderski:
  • 3 żółtka

  • 100 g masła (klarowanego lub niesolonego)

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • Sól himalajska i biały pieprz do smaku

Jajka w koszulce:
  • 2 świeże jajka

  • 1 łyżka octu (np. winnego lub spirytusowego)

Dodatkowo:

  • Świeży koperek do dekoracji

  • Szczypta chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Szparagi:

  • Zielone i białe szparagi umyj. Białe dokładnie obierz na całej długości, zielone tylko w dolnej części. Odetnij zdrewniałe końce.

  • Do dużego garnka wlej wodę, dodaj dużą szczyptę soli i cukru.

  • Gotuj szparagi przez ok. 8–10 minut (białe mogą wymagać nieco dłuższego czasu niż zielone) – powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

  • Odcedź i odstaw.

Sos holenderski:

  • Masło rozpuść i lekko przestudź.

  • W kąpieli wodnej (miska nad garnkiem z gotującą się wodą – dno nie powinno dotykać wody) ubij żółtka z sokiem z cytryny.

  • Gdy masa zgęstnieje, powoli, cienkim strumieniem wlewaj ciepłe masło, ciągle ubijając.

  • Dopraw solą i białym pieprzem. Sos powinien być gładki i kremowy.

Jajko w koszulce:

  • W rondlu zagotuj wodę z 1 łyżką octu.

  • Zmniejsz ogień – woda nie powinna wrzeć.

  • Wbij jajko do małej miseczki. Zamieszaj wodę w rondlu, tworząc wir, i delikatnie wlej jajko do środka wiru.

  • Gotuj 2,5–3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

  • Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.

Podanie:
  • Na talerzu ułóż szparagi. Polej je ciepłym sosem holenderskim. Na wierzch połóż jajko w koszulce. Posyp świeżym koperkiem i odrobiną chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz