Są takie dania, które zachwycają prostotą, a jednocześnie emanują elegancją – i właśnie do nich należy klasyczne połączenie gotowanych szparagów z aksamitnym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. To potrawa, która nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie prezentuje się na talerzu. Idealna na wiosenny obiad, brunch albo romantyczną kolację we dwoje.
Delikatność gotowanych szparagów – zarówno białych, jak i zielonych – łączy się tutaj z kremową, lekko cytrynową nutą sosu holenderskiego. Całość wieńczy jajko w koszulce, którego płynne żółtko rozpływa się po warzywach, tworząc naturalny, aksamitny sos. Świeży koperek dodaje aromatu i koloru, a szczypta chili lub pieprzu cayenne ożywia smak i dodaje odrobiny pikanterii.
Choć potrawa wygląda jak z wykwintnej restauracji, jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Wymaga nieco uwagi i cierpliwości – zwłaszcza przy jajku w koszulce i sosie holenderskim – ale z moimi wskazówkami poradzi sobie z nią każdy, nawet mniej doświadczony kucharz. To świetna okazja, by nauczyć się dwóch klasycznych technik kulinarnych i zaskoczyć bliskich wyrafinowanym, sezonowym daniem.
Spróbuj! Poczuj smaklata i daj się uwieść prostocie, która smakuje jak fine dining.
Składniki:
Szparagi:
-
6 zielonych szparagów
-
6 białych szparagów
-
Sól
-
Cukier
Sos holenderski:
-
3 żółtka
-
100 g masła (klarowanego lub niesolonego)
-
1 łyżka soku z cytryny
-
Sól himalajska i biały pieprz do smaku
Jajka w koszulce:
-
2 świeże jajka
-
1 łyżka octu (np. winnego lub spirytusowego)
Dodatkowo:
-
Świeży koperek do dekoracji
-
Szczypta chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie)
Szparagi:
- Zielone i białe szparagi umyj. Białe dokładnie obierz na całej długości, zielone tylko w dolnej części. Odetnij zdrewniałe końce.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj dużą szczyptę soli i cukru.
-
Gotuj szparagi przez ok. 8–10 minut (białe mogą wymagać nieco dłuższego czasu niż zielone) – powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
-
Odcedź i odstaw.
Sos holenderski:
- Masło rozpuść i lekko przestudź.
W kąpieli wodnej (miska nad garnkiem z gotującą się wodą – dno nie powinno dotykać wody) ubij żółtka z sokiem z cytryny.
-
Gdy masa zgęstnieje, powoli, cienkim strumieniem wlewaj ciepłe masło, ciągle ubijając.
-
Dopraw solą i białym pieprzem. Sos powinien być gładki i kremowy.
Jajko w koszulce:
- W rondlu zagotuj wodę z 1 łyżką octu.
Zmniejsz ogień – woda nie powinna wrzeć.
-
Wbij jajko do małej miseczki. Zamieszaj wodę w rondlu, tworząc wir, i delikatnie wlej jajko do środka wiru.
-
Gotuj 2,5–3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
-
Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.
Na talerzu ułóż szparagi. Polej je ciepłym sosem holenderskim. Na wierzch połóż jajko w koszulce. Posyp świeżym koperkiem i odrobiną chili lub pieprzu cayenne (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz