poniedziałek, 3 marca 2025

Jajka z pastą z awokado. Śniadanie na odchudzanie.

Jajka z pastą awokado, to bardzo uniwersalne danie śniadaniowe, ponieważ mogą być elementy menu diety ketogenicznej, niskowęglowodanowej, wegetariańskiej, dla sportowców.

Danie jest bardzo smaczne i sycące, a co najważniejsze odżywcze.
W moim gotowaniu używam produktów naturalnych i nieprzetworzonych i jeśli się da to również takich, które sama wyhoduję. Na domowym parapecie wyhodowałam szczypiorek, rzeżuchę i kiełki rzodkiewki. Dzięki temu do każdego posiłku dokładam świeże zioła tak pożądane w wiosennym menu.
O hodowli kiełków pisałam już na blogu (link tutaj) i zachęcam Was do kiełkowania nasion, to przyjemne zajęcie i zdrowie dla całej rodziny.


Składniki:

  • 2 jajka ekologiczne

  • 1 awokado

  • 3 łyżki twarogu serka twarogowego

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr lub gęsta śmietana

  • sól, pieprz, płatki chili do smaku

  • rzeżucha

  • szczypiorek

  • kiełki rzodkiewki 

Przygotowanie:

Awokado, serek twarogowy i jogurt naturalny rozgnieść widelcem na gładką masę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane jajka, obrać ze skorupek, przekroić na pół.
Na środku talerza rozsmarować pastę z awokado, a na niej ułożyć połówki jajek.
Danie posypać płatkami chili, udekorować szczypiorkiem, rzeżuchą i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego


 

1 komentarz: