piątek, 20 czerwca 2025

Polędwiczki w boczku ze szparagami w sosie śmietanowym.

Jeśli szukasz dania, które zachwyci gości, a jednocześnie nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, polędwiczki wieprzowe owinięte boczkiem w sosie śmietanowym ze szparagami będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie delikatnego mięsa, aromatycznego boczku i kremowego sosu z nutą czosnku tworzy smak, który długo zostaje w pamięci. 

Dodatek szparagów wprowadza sezonową świeżość i elegancję, a całość prezentuje się bardzo efektownie – idealnie na rodzinny obiad, kolację we dwoje czy świąteczny stół.

To danie świetnie komponuje się z ziemniaczanym purée, makaronem tagliatelle albo delikatnym risotto. Można też podać je z pieczonymi warzywami lub klasyczną bagietką do maczania w aksamitnym sosie.

Polędwiczki w tej wersji to doskonały wybór na wyjątkowe okazje – zarówno te planowane, jak i spontaniczne. Sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako sposób na sprawienie przyjemności bliskim podczas weekendowego obiadu. W prostocie i jakości składników tkwi ich siła.




Składniki:

  • 400-500 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 g plastrów surowego wędzonego boczku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na maśle.
  • Dodać drobno pokrojony czosnek.
  • Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki.
  • Polędwiczki oczyścić, pokroić na około 1,5 cm plastry.
  • Doprawić je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zawinąć w plastry boczku.
  • Owinięte boczkiem polędwiczki włożyć na patelnię i obsmażyć na rumiano z obu stron. 
  • Wlać śmietankę, dodać dużą szczyptę soli, na mięsie ułożyć pokrojone szparagi.
  • Zagotować śmietankę, zmniejszyć grzanie, patelnię przykryć pokrywką i kontynuować gotowanie.
  • Wyłączyć grzanie pod patelnią i pozostawić danie na patelni pod przykryciem kolejne 5 minut.
  • Przed podaniem posypać danie listkami tymianku lub inną zieleniną.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz