środa, 15 sierpnia 2018

Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki.

Sałatka z kapusty i papryki jest kolejną propozycją na przygotowanie smacznych i tanich przetworów na zimę.
Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs.
Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę, sałatki z cukinii i papryki, ogórki curry, marynowane grzyby, cukinia w zalewie curry, diabelskie ogórki, pikantna sałatka z cukinii i papryki.



Składniki na dwa 1-litrowe słoiki:

  • 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty)
  • 2 czerwone, 2 zielone papryki (0,7 kg papryki) 
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. octu spirytusowego (10%)


Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować, powinna być pokrojona na cieniutkie paseczki, jak do kiszenia.
  • Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  • Cebule pokroić na półplasterki. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Rozdrobnione warzywa umieścić w garnku ustawionym na niewielkim ogniu.
  • Dodać sól, cukier, ocet i dokładnie wymieszać, zagotować sałatkę.
  • Gotować sałatkę ok. 20 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Składniki sałatki powinny zmięknąć podczas gotowania, ale pozostać al dente.
  • Następnie przełożyć gorącą sałatkę do wyparzonych słoików i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika  ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
  • Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz