piątek, 17 sierpnia 2018

Sałatka pomidorowa z grzankami.

Sałatka pomidorowa z grzankami wzorowana jest na włoskiej Panzanelli. Odeszłam jednak od oryginalnego przepisu, więc nie nadałam jej włoskiej nazwy.
Zróbcie sobie tą sałatkę teraz, gdy jest sezon na pomidory. Jedna najważniejszych zasad kuchni włoskiej mówi, że danie może składać się z kilku, często mało wyszukanych produktów, ale mają one być najwyższej jakości. Pomidory na sałatką mają być dojrzałe na słońcu, słodkie i najlepiej różnych odmian. 
Włosi do tej sałatki używają czerstwego pieczywa, ja zrobiłam grzanki z bagietki na oliwie z oliwek.
Sałatka nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją zrobić, schłodzić i zjeść. 


Składniki:
  • 0,5 kg pomidorów (najlepiej różnokolorowych)
  • 1 czerwona cebula (opcjonalnie, marynata do cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli)
  • kawałek bagietki na zakwasie lub chleba pszenno-żytniego
  • niewielki kawałek fety
  • świeża bazylia

Dressing:
  • 3 części oliwy z oliwek i 1 część octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Pomidory umyć, pokroić i posolić, aby puściły sok.
  • Cebulę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na kilka minut, aby zmiękła.
  • Bagietkę podzielić na niewielkie kawałki i usmażyć grzanki na oliwie. 
  • Z oliwy, octu balsamicznego i czosnku przygotować dressing, doprawić solą i pieprzem.
  • Cebulę odsączyć z marynaty, wymieszać z pomidorami i grzankami, odstawić na kilka minut do lodówki, aby sałatka schłodziła się a grzanki wchłonęły sok z pomidorów.
  • Przed podaniem wymieszać sałatkę z dressingiem, na wierzch pokruszyć fetę i dodać listki bazylii.
Wypróbuj również przepis na Sałatkę pomidorową z tuńczykiem, zasmakuje szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckich. Jest bardzo wyrazista w smaku za sprawą dressingu z tabasco, sosem rybnym i czosnkiem.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz