piątek, 26 maja 2017

Carpaccio z młodych buraków. Przystawka na imprezę.

Buraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu.

Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku. 
Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole i cytrynowy dressing, to mieszanka smaków zawarta w tej przystawce.
Carpaccio można podać porcjowane na małych talerzykach lub na dużym półmisku. 
Buraczki przed podaniem nie zostały przyprawiane, więc serwując danie należy podać dressing, sól i pieprz, aby goście dosmaczyli danie bezpośrednio przed zjedzeniem.




Składniki na 1 dużą porcję:

  • 3 młode buraczki (wielkości moreli)
  • garść rukoli + listki młodych buraczków
  • 1/2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika
  • 50 g sera szopskiego lub fety


Dressing cytrynowy:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli


Przygotowanie:

  • Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
  • Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki na cienkie plasterki i ułożyć pojedynczo na talerzu.
  • Składniki dressingu umieścić w zakręcanym słoiku. Tak długo potrząsać słoikiem, aż sól i cukier rozpuszczą się. 
  • Skropić rukolę dressingiem, wymieszać i ułożyć na buraczkach. Dodać listki młodych buraczków.
  • Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i ułożyć na buraczkach.
  • Ser pokruszyć widelcem, wyłożyć na rukolę i skropić dressingiem.
  • Carpaccio serwować z dressingiem cytrynowym i przyprawiać bezpośrenio przed jedzeniem.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz