środa, 17 maja 2017

Sałatka szopska. Szybka sałatka na imprezę.

Sałatka szopska pochodzi z kuchni bułgarskiej. Jest ona bardzo podobna do wiejskiej sałatki z Grecji. 
Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Wystarczy pokroić warzywa i posypać je serem solankowym. Ważne, aby nie mieszać warzyw z serem przed podaniem sałatki.

Najlepiej smakuje latem, gdy na rynku dostępne są krajowe warzywa - pomidory malinowe, ogórki gruntowe, dojrzała papryka.

Sałatkę szopską podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych. 





Składniki (na 2 duże porcje):


  • 3 pomidory (najlepiej malinowe)
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 1 papryki czerwona
  • 1 papryki zielona
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera bułgarskiego (szopskiego) lub twardej fety
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, ogórka ewentualnie obrać ze skórki. Pomidory, ogórka, papryki pokroić w grubą kostkę.
  • Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Wszystkie warzywa wymieszać w misce z sokiem z cytryny i oliwą. Dodać niewielką ilość soli i pieprzu.
  • Rozłożyć sałatkę na talerze i na każdą porcję utrzeć sera na tarce. Nie mieszać sałatki!
  • Sałatkę podaje się tak jak na zdjęciu, warzywa i ser mieszamy tuż przed zjedzeniem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz