Wybrałam dla Was 21 wytrawnych przystawek i przekąsek, które doskonale nadają się na Sylwestra.
Znajdziecie tu pasty warzywne, które można podać z chipsami, tacosami lub warzywami.
Smakowite prażone migdały, chipsy z jarmużu, czy mini tartinki.
Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku.
Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą, smalec z wędzonego boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości.
Więcej pomysłów na potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj.
piątek, 30 grudnia 2016
czwartek, 29 grudnia 2016
15 sałatek na Sylwestra
Przygotowując potrawy na Sylwestra chcemy trochę zaskoczyć i zachwycić naszych gości.
Sałatka, to potrawa obowiązowa na sylwestrowym stole. Dlatego przygotowałam zbiór 15 sałatek, z których każdy coś wybierze.
Znajdziecie tu tradycyjne sałatki z majonezem, ze śledziem, paluszkami krabowymi oraz z kaszą.
Inne pomysły na potrawy sylwetrowe i karnawałowe znajdziecie TUTAJ.
czwartek, 22 grudnia 2016
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką
Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym.
Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie.
Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem.
Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek.
Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie.
Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem.
Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek.
poniedziałek, 19 grudnia 2016
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne
Potrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością.
Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami.
Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;)
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny
Na zaproszenie Ani, organizującej akcje wspólnego pieczenia blogerów Piekarnia Amber, upiekłam wyjątkowy chleb. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia.
Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie.
Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha.
Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami.
Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie.
Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha.
Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)