Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym to bardzo smaczne danie. Nie wymaga ono również zbyt dużo zachodu i pracy.
Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
sobota, 30 września 2017
poniedziałek, 25 września 2017
Maślaki, obierać ze skórki, czy nie?
Maślaki, obierać ze skórki, czy nie? Dziś zadano takie pytanie pod jednym z moich przepisów na grzyby. Myślę, że warto poruszyć tą kwestię.
Zbieramy teraz duże ilości grzybów - całe kosze, a niektórzy nawet całe bagażniki.
Zbieramy teraz duże ilości grzybów - całe kosze, a niektórzy nawet całe bagażniki.
poniedziałek, 18 września 2017
Kotlety z grzybów.
Kotlety ze świeżych grzybów są czymś pośrednim między kotletami z mięsa, a kotletami warzywnymi.
W smaku są trochę mięsne, ponieważ grzyby mają mnóstwo smaku umami, czyli tzw. smaku mięsnego. Dlatego przypadną do gustu zagorzałym mięsożercom, którzy nie tkną kotletów jarskich.
Do przygotowania kotletów z grzybów można wykorzystać grzyby, które nie nadają się do suszenia czy marynowania. Ich uroda czy wielkość nie mają znaczenia, w końcu zostaną posiekane i usmażone.
Te kotlety są świetną propozycją obiadową lub lunchową, gdy uwielbiasz grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego.
piątek, 15 września 2017
Pyszne ciasto ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami jest pyszne i baaaardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba mieć doświadczenia w pieczeniu, aby je upiec. Wystarczy dokładnie wymieszać i utrzeć podane składniki a na koniec udekorować wierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia.
Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie.
Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie.
sobota, 9 września 2017
Potrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami.
Potrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami, to danie jednogarnkowe.
Z powodzeniem wystarczy za całe drugie danie na obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycącą potrawą.
Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju.
niedziela, 3 września 2017
Ciasto drożdżowe z jagodami.
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta.
Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.
To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.
Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi rządzi się ciasto drożdżowe.
Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda:
Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.
To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.
Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi rządzi się ciasto drożdżowe.
Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda:
- mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże,
- roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej),
- ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże,
- warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec.
Subskrybuj:
Posty (Atom)