Pasta jajeczna z awokado, to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Aż się dziwię, że dopiero teraz przepis trafia na bloga.
Jajka, awokado i groszek nie są zbyt wyraziste w smaku dlatego szczypiorek i pieprz fajnie podkręcają smak pasty. Nie może ich tu zabraknąć.
Pastę można nakładać na kromki chleba, włożyć w kanapki na wynos lub zjeść bez pieczywa z dodatkiem pomidorków i rukoli.
Jajka faszerowane pieczarkami, to klasyk pojawiający się u mnie na śniadaniu wielkanocnym.
Bardzo lubię faszerowane jajka, ale robię je tylko na Wielkanoc. Przez resztę roku robię pasty jajeczne.
Tajemnicą przepisów na faszerowane jajka jest użycie niewielu składników, ale takich które są wyraziste w smaku. Ot cała sztuka ;)
Jambalaya, to potrawa kuchni kreolskiej. Przepis podstawowy składa się z mieszanki różnych mięs i skorupiaków i ryżu.
Ja przygotowałam Jambalayę w wersji wegańskiej. Danie jest bardzo wyraziste, pełne smaków i aromatów.
Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy.