poniedziałek, 19 sierpnia 2024

PISTO, hiszpański gulasz warzywny z jajkiem sadzonym.

PISTO, to hiszpański gulasz warzywny podawany z jajkiem sadzonym.

To danie aromatyczne, lekko rozgrzewające, obfite w sezonowe warzywa. Najlepsze wczesną jesienią.

Do przepisu na pisto podeszłam bez szczególnych oczekiwań na coś wyjątkowego, ot duszone warzywa w sosie pomidorowym. A jak się okazało pisto zachwyca każdą osobę, którą poczęstuję tą potrawą, nawet zagorzałych mięsożerców stroniących od warzyw.

Pisto może być pysznym ketowegeśniadaniem, obiadem i kolacją. 

Często przygotowuję pisto z podwójnej porcji składników i nadmiar wkładam w słoiki, przechowuje w lodówce do 2 tygodni. 



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średni bakłażan
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka 
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki lub 0,5 l passaty pomidorowej
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego 
  • gałązka bazylii
  • jajka eco + masło do smażenia


  • Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć przez około 3 minuty na średnim ogniu, mieszając.
  • Dodać pokrojony czosnek oraz pokrojoną w małą kostkę cukinię i bakłażana. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
  • Dodać pokrojone w kostkę czerwoną i żółtą paprykę, oregano, bazylię i paprykę w proszku. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Dodać pomidory, wymieszać, doprawić pieprzem i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Na koniec doprawić solą.
  • Pisto podawać na ciepło z sadzonym jajkiem.
Smacznego

wtorek, 2 stycznia 2024

Chleb białkowy, bezglutenowy.

Chleb białkowy, bezglutenowy zaczęłam piec kilka miesięcy temu i od tego czasu wszedł na stałe do mojego jadłospisu.

Zapytacie co to za wynalazek? ten chleb białkowy? Najprościej wyjaśniając, to zamiast mąki dodajemy twaróg i jajka.

Dodatek płatków owsianych, pestek słonecznika i dynii sprawia, że chleb ten nie odbiega strukturą od tradycyjnego chleba.

W smaku są wyczuwalne ziarna słonecznika, siemię lniane, dynia. 

Chleb białkowy może być zdrowym zamiennikiem dla chleba tradycyjnego, co ucieszy osoby, które nie jedzą pszenicy z konieczności czy wyboru.




Składniki:
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 1,5 szkl. bezglutenowych płatków owsianych
  • 0,5 szkl. pestek słonecznika
  • 0,5 szkl. pestek dyni 
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Przygotowanie:
  • Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, sól i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  • Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać. 
  • (Ja używam do tego Thermomixa, umieszczam wszystkie skłaniki w naczyniu miksującym i włączam na 2 minuty opcję Ciasto. I gotowe.)
  • Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Chleb piec 50 minut, w temp. 180 stopni, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu, wystudzić chleb na kratce.
  • Chleb białkowy należy przechowywać w torebce papierowej, w lodówce!

Smacznego!