Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny.
Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu. Picie kwasu z buraków jest zalecane osobom cierpiącym na anemię. Wystarczy picie 1-2 szklanek dziennie kwasu z buraków przez 2 tygodnie, aby osiągnąć zauważalne zwiększenie ilości czerwonych krwinek.
Składniki:
- 1 kg buraków
- woda - lekko słona (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)
- 5 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty lub 1/2 kromki chleba na zakwasie
Przygotowanie:
- Umyć buraki pod bieżącą wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.
- Przełożyć buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.
- Układając buraki w naczyniu, dodawać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, kawałki czosnku i talarki cebuli.
- Do buraków dodać osoloną wodę, tak by je przykryła.
- Dodać sok z kiszonych ogórków.
- Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.
- Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.
Po odlaniu kwasu, buraki można ponownie zalać osoloną wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz