Ta sałatka śledziowa cieszy się powodzeniem na wszystkich imprezach. Ma wyrazisty słodko-kwaśny smak.
Składniki:
- 1 kg śledzi (lekko solonych)
- 4-5 cebuli (duże)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu spirytusowego
- 2-3 łyżki miodu
- duży koncentrat pomidorowy (ok. 280 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
- ok. 4 goździków (utartych na proszek)
- 2-3 kieliszki żubrówki
- sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
Przygotowanie:
- Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć do miękkości na oleju.
- Do cebuli dodać ocet i smażyć 3 minuty na wolnym ogniu.
- Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki i smażyć kolejne 3 minuty. Przed dodaniem miodu trzeba przestudzić masę cebulową, aby była ciepła, ale nie gorąca.
- Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i dodać żubrówkę.
- Schłodzić masę, przed dodaniem do śledzi - musi być zimna.
- Śledzie pokroić na plastry (2 cm), ułożyć w naczyniu warstwę śledzi, posmarować masą cebulową, ułożyć tak samo kolejne warstwy.
- Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień.
Smacznego
nigdy takich nie jadłam. ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Polecam wszystkim. Interesujący smak. Moim zdaniem godny podniebienia Magdy Gessler. :)
OdpowiedzUsuń