wtorek, 24 grudnia 2013

Śledzie w miodzie

Ta sałatka śledziowa cieszy się powodzeniem na wszystkich imprezach. Ma wyrazisty słodko-kwaśny smak.

Zdjęcie jest wątpliwej jakości, ale takie są efekty korzystania ze wspólnego aparatu z chochlikiem robiącym astrozdjęcia. Format do fotografii galaktyk, jak widać nie jest korzystny do fotografii kulinarnej ;P

Składniki:
  • 1 kg śledzi (lekko solonych)
  • 4-5 cebuli (duże)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • duży koncentrat pomidorowy (ok. 280 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 4 goździków (utartych na proszek)
  • 2-3 kieliszki żubrówki
  • sól, pieprz, papryka czerwona do smaku

Przygotowanie:
  • Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć do miękkości na oleju. 
  • Do cebuli dodać ocet i smażyć 3 minuty na wolnym ogniu. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki i smażyć kolejne 3 minuty. Przed dodaniem miodu trzeba przestudzić masę cebulową, aby była ciepła, ale nie gorąca. 
  • Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i dodać żubrówkę. 
  • Schłodzić masę, przed dodaniem do śledzi - musi być zimna.
  • Śledzie pokroić na plastry (2 cm), ułożyć w naczyniu warstwę śledzi, posmarować masą cebulową, ułożyć tak samo kolejne warstwy.
  • Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień.

Smacznego

2 komentarze:

  1. nigdy takich nie jadłam. ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne. Polecam wszystkim. Interesujący smak. Moim zdaniem godny podniebienia Magdy Gessler. :)

    OdpowiedzUsuń