Był już kwas z buraków i barszcz czerwony wigilijny, teraz czas na przepis na uszka z grzybami. Uszka i pierogi przygotowuję tydzień lub dwa przed Świętami i mrożę je.
Lepienie uszek jest pracochłonne, ale nikogo nie trzeba przekonywać, że efekt wart jest wysiłku. Spróbowałam kilka uszek przed zamrożeniem i już nie mogę doczekać się Wigilii, gdy będziemy jeść te pyszności.
Uszka z grzybami można podać w czerwonym barszczu, w zupie grzybowej lub esencjonalnym bulionie.
Przy lepieniu uszek warto mieć towarzystwo. Koty zwykle siedzą na blacie kuchennym gdy gotuję, dziś znalazłam im inne miejscówki. |
Składniki:
- 3 garści suszonych borowików
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przepis na Ciasto na uszka znajdziecie tutaj.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę.
- Namoczone grzyby przełożyć do garnka. Wodę z moczenia grzybów przecedzić i dodać do garnka.
- Grzyby gotować do miękkości, na małym ogniu.
- Po ugotowaniu, przecedzić grzyby, pozostawiając kilka łyżek wywaru.
- Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Usmażone cebulę i grzyby zmielić maszynką do mięsa na największych oczkach siatki. Jeśli ktoś ma cierpliwość i czas może posiekać grzyby do farszu ;)
- Dodać bułkę tartą, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
- Jeśli farsz wydaje się zbyt wilgotny, należy przełożyć go na na lekko rozgrzaną patelnię, aby odparować nadmiar wody.
- Po schłodzeniu nakładać niewielką ilość farszu na ciasto na uszka.
- Cienko rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty 4,5 x 4,5 cm. Na każdym kawału ciasta, ułożyć 1/3 łyżeczki farszu. Ciasto zlepić w trójkąt, a następnie skleić 2 rogi trójkąta.
- Uszka gotować w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.
Po wystudzeniu i osuszeniu na sicie, uszka można zamrozić.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz