wtorek, 17 grudnia 2013

Uszka z grzybami

Był już kwas z buraków i barszcz czerwony wigilijny, teraz czas na przepis na uszka z grzybami. Uszka i pierogi przygotowuję tydzień lub dwa przed Świętami i mrożę je. 
Lepienie uszek jest pracochłonne, ale nikogo nie trzeba przekonywać, że efekt wart jest wysiłku. Spróbowałam kilka uszek przed zamrożeniem i już nie mogę doczekać się Wigilii, gdy będziemy jeść te pyszności.
Uszka z grzybami można podać w czerwonym barszczu, w zupie grzybowej lub esencjonalnym bulionie.



Przy lepieniu uszek warto mieć towarzystwo. Koty zwykle siedzą na blacie kuchennym gdy gotuję, dziś znalazłam im inne miejscówki.

Składniki:
  • 3 garści suszonych borowików
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku


Przepis na Ciasto na uszka znajdziecie tutaj.

Przygotowanie:
  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę.
  • Namoczone grzyby przełożyć do garnka. Wodę z moczenia grzybów przecedzić i dodać do garnka.
  • Grzyby gotować do miękkości, na małym ogniu.
  • Po ugotowaniu, przecedzić grzyby, pozostawiając kilka łyżek wywaru.
  • Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Usmażone cebulę i grzyby zmielić maszynką do mięsa na największych oczkach siatki. Jeśli ktoś ma cierpliwość i czas może posiekać grzyby do farszu ;)
  • Dodać bułkę tartą, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  • Jeśli farsz wydaje się zbyt wilgotny, należy przełożyć go na na lekko rozgrzaną patelnię, aby odparować nadmiar wody.
  • Po schłodzeniu nakładać niewielką ilość farszu na ciasto na uszka.
  • Cienko rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty 4,5 x 4,5 cm. Na każdym kawału ciasta, ułożyć 1/3 łyżeczki farszu. Ciasto zlepić w trójkąt, a następnie skleić 2 rogi trójkąta.
  • Uszka gotować w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.


Po wystudzeniu i osuszeniu na sicie, uszka można zamrozić.

Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz