Pyszna i sycąca zupa, lekko słodka z bardzo ożywczą nutą imbiru. Zupa składa się minimalnej ilości składników, ugotowana jest na wodzie, bez dodatku śmietany. Dzięki niskokalorycznej dyni i sporej ilości imbiru (który przyspiesza metabolizm) można polecić tą zupę osobom odchudzającym się.
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 cebula
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- sól, pieprz - do smaku
- ewentualnie sos sojowy
- woda lub odtłuszczony bulion drobiowy (ja użyłam wody)
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na oleju.
- Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę - chwilę podsmażyć.
- Dolać do garnka tyle wody, aby zakrył dynię.
- Gotować do miękkości, ewentualnie uzupełniać wygotowana wodę.
- 2 minuty przed zakończeniem gotowania dodać imbir - obrany, starty na bardzo drobnych oczkach tarki. Dzięki dodaniu imbiru na tym etapie gotowania, nie traci on cudownie świeżego smaku.
- Pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać trochę sosu sojowego, ale nie za dużo bo zupa straci ładny kolor.
Smacznego
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń