piątek, 27 grudnia 2013

Guacamole - meksykańska salsa

Gacamole - przepyszny sos (salsa) z avocado, limonki, soli, chilli, kolendry, cebuli i pomidorów. Smakuje całej rodzinie, jeszcze się nie zdarzyło, żeby udało się przygotować go wystarczająco dużo. Zawsze mamy niedosyt ;)
Guacamole podaje się z nachos, quesadillą, jako dodatek do kanapek.



 Składniki:
  • 2 dojrzałe avocado
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 pomidor
  • sól do smaku (min. 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:
  • Papryczkę chilli, szalotkę, kolendrę posiekać bardzo drobno.
  • Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę, przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ.
  • Przełożyć avocado do miseczki i dokładnie skropić sokiem z całej limonki, rozgnieć widelcem lub zmiksować.
  • Avocado połączyć z pokrojonymi składnikami. Doprawić solą do smaku.
  • Pomidora oczyścić z pestek, pokroić na drobną kostkę, delikatnie zmieszać z sosem.

Aby salsa nie ściemniała, oprócz dodatku soku z limonki, należy do miseczki z sosem włożyć pestkę z avocado i zakryć szczelnie folią spożywczą.

Smacznego

1 komentarz: