Gacamole - przepyszny sos (salsa) z avocado, limonki, soli, chilli, kolendry, cebuli i pomidorów. Smakuje całej rodzinie, jeszcze się nie zdarzyło, żeby udało się przygotować go wystarczająco dużo. Zawsze mamy niedosyt ;)
Guacamole podaje się z nachos, quesadillą, jako dodatek do kanapek.
Składniki:
- 2 dojrzałe avocado
- 1 limonka
- 1 papryczka chilli
- 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 pomidor
- sól do smaku (min. 1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Papryczkę chilli, szalotkę, kolendrę posiekać bardzo drobno.
- Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę, przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ.
- Przełożyć avocado do miseczki i dokładnie skropić sokiem z całej limonki, rozgnieć widelcem lub zmiksować.
- Avocado połączyć z pokrojonymi składnikami. Doprawić solą do smaku.
- Pomidora oczyścić z pestek, pokroić na drobną kostkę, delikatnie zmieszać z sosem.
Aby salsa nie ściemniała, oprócz dodatku soku z limonki, należy do miseczki z sosem włożyć pestkę z avocado i zakryć szczelnie folią spożywczą.
Smacznego
Uwielbiam guacamole :)
OdpowiedzUsuń