Naleśniki biszkoptowe zawsze się udają, są puszyste, delikatne i mają mniej kalorii niż tradycyjne naleśniki. Smaży się je bez tłuszczu, na patelni teflonowej, dodając kilka kropli oleju przed smażeniem.
Naleśniki wg tej receptury są bardzo elastyczne i można je zwijać na różne sposoby.
Z podanych składników usmażyłam 11 naleśników. |
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka eko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oleju ryżowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka jajek z solą - ubić na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.
- Delikatnie połączyć z ubitymi białkami, odstawić na 15 minut.
- Przed smażeniem pierwszego naleśnika, dodać kilka kropli oleju, na dobrze rozgrzaną patelnię. Następne naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu.
Smacznego
Myślisz że jak dodam łyżkę oleju do pancakes to też nie będę musiała natłuszczać patelni ? :)
OdpowiedzUsuńDobrze rozgrzana teflonowa patelnia i łyżka oleju - może się udać smażenie bez dodatkowego natłuszczania.
Usuń