niedziela, 1 grudnia 2013

Kakaowe ciasteczka adwentowe

Ciasteczka kakaowe piekę od kilku lat, na  imprezy przedszkolne, teraz już szkolne. Ciasteczka są niezbyt słodkie i aromatyczne. W przeciwieństwie do ciastek maślanych nie tracą kształtu podczas pieczenia. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto jest bardzo elastyczne, można wykroić z niego skomplikowane kształty ciasteczek.
Dziś ciasteczka zostały udekorowane w formie ,,kalendarza adwentowego".




Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko eko
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu migdałowego

Przygotowanie:
  • Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajko i aromat migdałowy.
  • W misce wymieszać - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Powstałą mieszankę dodawać po łyżce do miksowanej masy. 
  • Zagniecione ciasto przełożyć do torebki foliowej i schłodzić 1/2 godziny w lodówce.
  • Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką.
  • Wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
  • Piec przez 10 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasteczka można ozdabiać polewą, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz