Ciasteczka kakaowe piekę od kilku lat, na imprezy przedszkolne, teraz już szkolne. Ciasteczka są niezbyt słodkie i aromatyczne. W przeciwieństwie do ciastek maślanych nie tracą kształtu podczas pieczenia. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto jest bardzo elastyczne, można wykroić z niego skomplikowane kształty ciasteczek.
Dziś ciasteczka zostały udekorowane w formie ,,kalendarza adwentowego".
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko eko
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 ml aromatu migdałowego
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajko i aromat migdałowy.
- W misce wymieszać - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Powstałą mieszankę dodawać po łyżce do miksowanej masy.
- Zagniecione ciasto przełożyć do torebki foliowej i schłodzić 1/2 godziny w lodówce.
- Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką.
- Wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
- Piec przez 10 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasteczka można ozdabiać polewą, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz