wtorek, 4 sierpnia 2015

Cukinia w zalewie curry

Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie. Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry.
Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry.
Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek.





Składniki:
  • 2,5 kg młodych cukinii
  • biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika
  • liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
  • nasiona gorczycy białej -  1/3 łyżeczki nasion na 0,5 l słoik
Zalewa *:
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 40 dkg cukru
* Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję.


Przygotowanie:
  • Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki.
  • W każdym ze słoików umieścić liść selera, plaster cebuli i nasiona gorczycy. Następnie ułożyć dosyć ściśle kawałki cukinii, aby słoiki były szczelnie wypełnione warzywami.
  • W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.
  • Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
  • Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować* 10 minut.
  • Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.

*do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą

Smacznego

2 komentarze:

  1. nie znoszę pasteryzowania i unikam jak ognia ;)
    nie mam odpowiednio dużego garnka, a w małym nie mam cierpliwości aby się "bawić"...próbowałam kilka razy pasteryzować na sucho w piekarniku,ale zawsze za długo przytrzymam albo w zbyt wysokiej temperaturze i przetwory były do wyrzucenia, bo zbyt "kapciowate" wyszły...
    jeśli zaleję gorącą zalewą, i natychmiast odstawię "pod kocyk" do góry dnem do czasu wystudzenia-może się nie zepsuje??? robiłam już podobnie pomidorki koktajlowe-bez pasteryzacji i wyszły bardzo dobre, w sumie ocet też jest konserwantem,więc może i cukinii też nie potrzeba pasteryzować...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anita, cukinie mozna przygotowac bez pasteryzacji. Pamietaj tylko aby pokroic warzywa na grube plastry lub ciensze slupki, bo niepasteryzowane pozostaja dosyc twarde.

    OdpowiedzUsuń