środa, 11 grudnia 2013

Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką

Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką może być podana z makaronem, z uszkami lub samodzielnie do popijania pierogów, pasztecików. Do ugotowania tej zupy użyłam wywaru z grzybów, który został z przygotowania grzybów w cieście piwnym .



Składniki:
  • 1/2 litra wywaru z suszonych grzybów (ugotowany z 1 litra wody i 2 garści suszonych grzybów)
  • 1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z 2 marchewek, 1 pietruszki, 1/2 małego selera)
  • 9 małych śliwek wędzonych (średnio 3 na każde 1/2 litra zupy)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól, sos sojowy do smaku

Przygotowanie:
  • Ugotować wywar z suszonych grzybów
  • Ugotować bulion warzywny, po wystudzeniu wyjąć z niego warzywa.
  • Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, śliwki - gotować 15 minut na małym ogniu.
  • Dodać 3/4 wywaru z grzybów i sprawdzić smak zupy. Może się okazać, że dodanie takiej ilość wywaru daje zadowalający efekt smakowy. Mocny wywar z grzybów jest trochę gorzki, więc należy postępować z nim ostrożnie:)
  • Gotować 15 minut, doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie sosem sojowym.
  • Po ugotowaniu pozostawić zupę pod przykryciem ok. 30 minut, następnie przecedzić.
Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

1 komentarz:

  1. Grzyby i śliwki, połączenie idealne. Już czuję Święta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń