Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką może być podana z makaronem, z uszkami lub samodzielnie do popijania pierogów, pasztecików. Do ugotowania tej zupy użyłam wywaru z grzybów, który został z przygotowania grzybów w cieście piwnym .
Składniki:
- 1/2 litra wywaru z suszonych grzybów (ugotowany z 1 litra wody i 2 garści suszonych grzybów)
- 1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z 2 marchewek, 1 pietruszki, 1/2 małego selera)
- 9 małych śliwek wędzonych (średnio 3 na każde 1/2 litra zupy)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z suszonych grzybów.
- Ugotować bulion warzywny, po wystudzeniu wyjąć z niego warzywa.
- Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, śliwki - gotować 15 minut na małym ogniu.
- Dodać 3/4 wywaru z grzybów i sprawdzić smak zupy. Może się okazać, że dodanie takiej ilość wywaru daje zadowalający efekt smakowy. Mocny wywar z grzybów jest trochę gorzki, więc należy postępować z nim ostrożnie:)
- Gotować 15 minut, doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie sosem sojowym.
- Po ugotowaniu pozostawić zupę pod przykryciem ok. 30 minut, następnie przecedzić.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Grzyby i śliwki, połączenie idealne. Już czuję Święta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń