Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez pierogów z kapustą i grzybami. W tym roku zamierzałam zamówić pierogi i na próbę (smaku i jakości;) kupiłam po kilka pierogów w pobliskich garmażerkach. Cóż jako pierogi ratujące życie z powodu braku obiadu, to one się nadają, ale nie na świąteczny stół.
Mimo zmęczenia zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi. Do przygotowania farszu użyłam bardzo kwaśnej kapusty kiszonej, dużo grzybów suszonych i przypraw.
Warto było trochę popracować, pierogi wyszły wyjątkowo pyszne. Po ugotowaniu, większość pierogów zamroziłam, bo do Świąt jeszcze tydzień.
Składniki farszu:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 3 garści suszonych grzybów
- 3 cebule
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- kilka łyżek oleju do smażenia cebuli
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę mocno odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dolać wodę (nie więcej niż do przykrycia kapusty.
- Grzyby pokruszyć na kawałki i dodać do kapusty.
- Dodać przyprawy i gotować do czasu aż kapust będzie miękka.
- Kapustę i grzyby odcedzić na sicie. Gdy wystygną, wyjąć liście laurowe i ziarenka przypraw.
- Cebule podsmażyć na oleju, do zrumienienia.
- Dodać cebule do kapusty i grzybów, całość zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach.
- Zmielony farsz doprawić sola i pieprzem.
Składniki ciasta na pierogi i sposób wykonania znajdziecie na moim blogu w przepisie na Pierogi ruskie.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Takie odsmażane są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń