Smaczna, łagodna sałatka z śledziowym akcentem. Wszystkie składniki harmonijnie się łączą w całość, a jednocześnie każdy jest wyczuwalny z osobna.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki sałatkowe (wszystkie żółte odmiany, które rozpadają sie podczas gotowania)
- 2 małe buraki
- 1 mała czerwona cebula
- 4 płaty solonych śledzi
- 1 jabłko o winnym smaku (np. szara reneta)
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- majonez i śmietana 18% (wymieszane w proporcjach 1:1)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki i buraki ugotować w skórkach, po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę.
- Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć na sicie i na ręczniku papierowym, pokroić w niewielką kostkę.
- Jabłko obrać ze skórki i drobno pokroić.
- Cebulę, szczypiorek i koperek, pokroić bardzo drobno.
- Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać w takiej ilości, aby połączyć składniki.
- Sałatkę schłodzić w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz