Ten bigos jest trochę inny niż klasyczny bigos. Zamierzałam ugotować na Święta bigos wegetariański, z grzybami i suszonymi owocami. Gdy kapusta z suszonymi owocami już się gotowała, mięsolubna część rodziny przekonałam mnie, żeby dołożyć choć trochę mięsa. Nie byłam przekonana czy efekt będzie jadalny, bo w założeniu miał to być słodkawy bigos z suszonymi grzybami. Ku wielkiemu zaskoczeniu wyszedł mi wspaniały bigos. Kwaśny i słodki jednocześnie z niewielką ilością smacznego mięsa. Po raz pierwszy dodałam również do bigosu czerwone wino, jego smak jest ledwie wyczuwalny, a mimo to dodaje szlachetności bigosowi.
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,7 kg białej kapusty
- 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych
- 1 kawałek kiełbasy podwawelskiej (ok. 0,25 kg)
- 2 cebule
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść wędzonych śliwek
- 1/2 garści suszonych moreli
- 1/2 garści rodzynek
- 2 garści suszonych grzybów
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju do smażenia cebuli
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.
- Białą kapustę poszatkować bardzo drobno, dołożyć do garnka.
- Suszone owoce pokroić w paski, grzyby pokruszyć na małe kawałki i dodać do garnka.
- Dodać również liście laurowe i ziarenka przypraw.
- Do garnka wlać tyle wody, aby tylko zakryła kapustę.
- Początkowo gotować bigos na dużym ogniu, a po zagotowaniu, zmniejszyć grzanie do minimum.
- Po godzinie gotowania dodać, wędzone żeberka (w kawałku).
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy żeberka będą ugotowane, wyjąć je z bigosu, usunąć kostki, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka.
- Gdy wszystkie składniki bigosu będą ugotowane, dodać wino i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 1/2 godziny.
- Ugotowany bigos można przełożyć do słoików i przechować w chłodnym miejscu kilka dni lub zamrozić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz