Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna zupa pełna warzyw. Dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na zimne dni takie jak dziś.
Kiedyś barszczyk ukraiński znałam jako niezbyt smaczną zupę z mrożonki. Postanowiłam spróbować jak będzie smakować w wersji domowej, jednak trochę zniechęcała mnie bardzo długa lista składników. Byłam przekonana, że zupa jest bardzo pracochłonna, a ja lubię szybkie gotowanie. Nie było tak źle jak sądziłam, w gotowanie trwa ok. 25 minut, a zupa okazała się przepyszna!. I kiedy przychodzi mi na nią ochota, a nie mam gotowanej fasoli, to używam fasoli z puszki, gdy nie mam kwasu z buraków, to używam koncentratu barszczu.
Kto jeszcze nie próbował barszczu ukraińskiego, niech ugotuję go choć raz. Każdy, kto spróbował zupy wg tego przepisu, bardzo ją chwalił.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 małe buraczki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 1/3 pora
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka fasoli
- 1 garść drobno pokrojonej białej kapusty
- 1/2 garści pokrojonej kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 - 2 łyżki oleju
- 1 litr mocnego bulionu wołowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki kwasu z buraków lub kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
- 2 ząbki czosnku
- woda
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki śmietany do zupy
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek kopru
- gęsta śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
- Warzywa pokroić w kostkę, kapustę kiszoną poszatkować, przesmażyć na oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
- Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę.
- Dolać wodę w ilości takiej, aby zakryła warzywa, posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Warzywa gotować do miękkości pod przykryciem.
- Następnie do ugotowanych warzyw, dodać bulion wołowy, ugotowaną fasolę, kwas z buraków, cukier. Gotować jeszcze 10 minut.
- Po tym czasie należy zupę przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać w całości gałązki natki pietruszki i kopru i lekko zmiażdżone ząbki czosnku (te produkty mają nadać smak i zapach, należy je wyjąć z garnka przed podaniem zupy).
- Dodać śmietanę, gotować jeszcze 2 minuty. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić zupę na 15 minut, aby wszystkie produkty oddały smak.
Podając barszcz, dekorować go kleksem gęstej śmietany.
Smacznego
Uwielbiam barszcz ukraiński :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com