Suszone grzyby w cieście, muszą obowiązkowo pojawić się na wigilijnym stole mojej rodziny. To taka potrawa, która znika z półmiska jako pierwsza i nigdy nie udało się jej przygotować wystarczająco dużo ;)
Składniki:
- 2 garści kapeluszy suszonych grzybów
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 szklanki wody
Ciasto piwne:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 jajko eko
- 1/2 łyżeczki soli
- olej rzepakowy lub ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć wodzie, następnie dodać sól i gotować do miękkości.
- Grzyby odcedzić na sicie, z wywaru z grzybów można przygotować zupę grzybową.
- Połączyć składniki ciasta. Przełożyć grzyby do ciasta.
- Smażyć grzyby, nakładając je łyżką na patelnię wraz z ciastem.
- Po usmażeniu na rumiano, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Smacznego
wow, ciekawy przepis! coś dla mojego taty - piwosza i grzybiarza ;-)
OdpowiedzUsuńpomysłowe:)
OdpowiedzUsuń