Na Światowy Dzień Makaronu przedstawiam bardzo łatwe i szybkie Spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Przygotowanie trwa tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
Pomysł na tą potrawę znalazłam w książce Nigellissima Nigelli Lawson. Zachwyciła mnie prostota tego dania - a po spałaszowaniu góry makaronu - również jego jego smak.
wtorek, 25 października 2016
poniedziałek, 24 października 2016
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni.
Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z Akacjowego bloga. Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z nią zgadzam, nie potrzeba szczególnych umiejętności, czy kilku rodzajów mąki, aby go upiec.
Przepis ten lokuję w moim prywatnym rankingu chlebów, w kategorii ,,Na zachętę". Gdy ktoś pyta mnie o recepturę na jakiś smaczny chleb i jednocześnie zastrzega, że nie jest wprawnym piekarzem, to podaję jeden z przepisów ,,Na zachętę".
Chleb z mąki pytlowej ma chrupiącą skórkę, mięciutki środek i pachnie zakwasem. Jednak nie ma kwaśnego smaku, dlatego pasuje zarówno do słodkich konfitur jak i do serów lub wędlin.
piątek, 21 października 2016
Wegetariańskie chili z soczewicą
Chili z soczewicą, to potrawa bardzo sycąca i rozgrzewjąca. Podaje się ją z ryżem lub pieczywem.
Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne.
Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne.
wtorek, 18 października 2016
Krupnik jaglany z dynią i imbirem.
Gdy za oknem hula zimny wiatr, pada deszcz, potrzebujemy sycących i rozgrzewających potraw.
Jeśli wsłuchamy się w potrzeby naszego organizmu, to odruchowo będziemy wybierać pokarmy, które będą wspomagać nasz organizm.
Krupnik jaglany z dynią i imbirem, to idealna zupa na zimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi.
Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.
środa, 5 października 2016
Kluski ziemniaczane z grzybami.
Potrawy kuchni regionalnej są nierozerwalnie związane z porami roku i kalendarzem świąt. W zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw.
Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.
Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu.
To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad.
Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.
Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia.
Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że na bazie tej samej receptury robi się kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami.
Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi.
Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu.
To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad.
wtorek, 27 września 2016
Frittata z kurkami. Odchudzamy.
Cały rok czekam na sezon grzybowy, gdy się zacznie ogarnia mnie grzybowe szaleństwo. Ostatnio rozmyślałam, czy nie upiec chleba z kurkami ;P
Na szczęście rodzina lubi grzyby i nie protestuje gdy kolejny raz pojawiają się w potrawach.
Frittata z kurkami, to modyfikacja tarty z kurkami (przepis tutaj) tylko szybsza w przygotowaniu i mniej kaloryczna.
Dziś odpuszczam sobie opisywanie smaku potrawy, zapewne wiecie jak smakują smażone kurki zatopione w jajecznej masie - po prostu pysznie.
sobota, 17 września 2016
Zupa kurkowa
Uwielbiam zupy z dodatkiem grzybów, ale kurkowej wcześniej nie gotowałam.
Na blogu Asi z Kwestii Smaku znalazłam przepis, który wydał mi się interesujący. Ugotowałam zupę i prawie nic nie zmieniłam w jej przepisie. Wyszła pyszna, niczego jej nie brakowało.
Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor.
To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz bardziej.
Spróbujcie, koniecznie.
Polecam również przepis na Tartę z kurkami.
poniedziałek, 12 września 2016
Chleb żytni z tartym jabłkiem
Ten niecodziennie udekorowany chleb piekłam w doborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej Piekarni Amber.
Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny.
Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz.
Dana udekorowała swój wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł, a jabłko się skurczyło, następnym razem pominę tą ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba.
Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał.
Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką.
Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem.
Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny.
Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz.
Dana udekorowała swój wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł, a jabłko się skurczyło, następnym razem pominę tą ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba.
Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał.
Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką.
Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem.
sobota, 10 września 2016
Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie
Pomidory, to moje ulubione warzywa. Teraz w sezonie pomidorowej obfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić:
* fragment tekstu piosenki z Kaberetu Starszych Panów, tekst Jeremi Przybora
Addio pomidory
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej... *
Chyba zgodzicie się ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki.
Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek.
środa, 7 września 2016
Zupa z łososiem
Tegoroczne wakacje spędzałam na północy Polski (Pomorze Gdańskie, Kociewie, Warmia i Mazury). Z każdego wyjazdu przywożę pomysły na potrawy, których jeszcze nie gotowałam.
W Łebie w ,,Tawernie Rybackiej" próbowałam zupę z łososia, która okazała się wyjątkowo smaczna. Zamawiając zupę przypuszczałam, że będzie miała kwaskowy smak. Zupy z dodatkiem ryby najczęściej zakwaszane są cytryną. Miłym zaskoczeniem był swojski smak ogórków kiszonych. Nie znalazłam w zupie śladu ogórków sądzę więc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków.
Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna.
Subskrybuj:
Posty (Atom)