sobota, 13 lipca 2019

Konfitura bez cukru.

Słodka, gęsta konfitura bez cukru i żelfixu? Czy to możliwe?
Tak, jak najbardziej.
Zapraszam do zrobienia konfitury zawierającej wyłącznie 100% owoców. Moją konfiturę zrobiłam z truskawek, ale równie smaczna będzie z jeżyn, moreli, czy brzoskwiń.
Jak już wiele razy wspominałam nie jestem fanką słodkiego smaku. Dlatego konfitura bez dodatku cukru jest moim naturalnym wyborem. I nie chodzi tu o jakąś dietę ,,zero cukru" tylko o moje preferencje kulinarne.
Tak przygotowane konfitury mogą jeść osoby, które z powodów zdrowotnych unikają cukru. 
Konfitura nie jest zagęszczona żelfixem czy agarem ale pektyną owocową pochodzącą z pestek cytryny.
Jedyne co powinnaś mieć, aby przygotować konfiturę bez cukru, to bardzo słodkie owoce.




Składniki na konfiturę bez cukru:

  • 1 kg truskawek (lub innych słodkich owoców)
  • szczypta soli (to tyle ile chwycisz w trzy palce)
  • 10 pestek cytryny




Przygotowanie konfitury:

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół.
  • Przełożyć truskawki do garnka z grubym dnem, dodać sól i pestki cytryny, wymieszać.
  • Zagotować konfiturę, a następnie zmniejszyć grzanie pod garnkiem do minimum. Gotować minimum godzinę, aż konfitura zgęstnieje. 
  • Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia. Jeżeli konfitura jest przeznaczona do bieżącego zjedzenia to nie trzeba jej pasteryzować, jedynie przechowywać w lodówce.
  • Jeśli konfitura ma być przetworem na zimę, to należy ją zapasteryzować. Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz