czwartek, 12 czerwca 2014

Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą jest smacznym połączeniem kilku prostych składników. Surówkę można podać jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie z drobiu lub wieprzowiny. 
Jeśli zrobicie jej trochę więcej niż zdołacie zjeść na obiad, to bardzo dobrze;) Surówka jest doskonałą bazą do sałatki na kolację, wystarczy dodatek: gotowanego lub wędzonego kurczaka, gotowanej szynki, grillowanego lub pieczonego łososia. Wtedy surówka zmienia się w wykwintną sałatkę, której brakuje tylko wykończenia odrobiną aromatycznych ziół i ,,posypki" z prażonych orzechów. 
Surówka ma jeszcze jedną zaletę, robi się ją w kilka chwil.







Składniki:
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki majonezu
  • 4-6 łyżek soku pomarańczowego
  • duża szczypta soli
  • ew. kilka gałązek świeżych ziół 
Przygotowanie:
  • Z kapusty zdjąć kilka zewnętrznych liści, pozostałą kapustę poszatkować na małe kawałki. 
  • Pomarańczę obkroić lub obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki.
  • Kapustę i pomarańczę przełożyć do miski, następnie posolić. Uwaga soli użyć, naprawdę niewiele.
  • Majonez wymieszać z sokiem pomarańczowym (na początek z 4 łyżkami) i energicznie wymieszać do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt gęsty i majonezowy, dodać więcej soku. Ilość użytego soku pomarańczowego zależy od gęstości majonezu. Sos do sałatki powinien mieć konsystencję śmietany (ale nie gęstej;) i nie powinien być zbyt wodnisty.

Smacznego

Jeśli szukacie pomysłów na dania z kapusty, zobaczcie również:
kimchi-kiszona kapusta pekińska
prasowanka z białej kapusty
smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
kapusta kiszona z olejem lnianym

1 komentarz:

  1. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam ... ale ... kusząco u Ciebie - pycha :)

    OdpowiedzUsuń