sobota, 29 czerwca 2019

Kremowa zupa szczawiowa.

Szczawiowa z jajkiem, to klasyka letniej kuchni. 
Wiele osób nie lubi zupy szczawiowej nie z powodu jej smaku, ale dlatego że pływają w niej liście szczawiu, smętnie zwisające z łyżki podczas jedzenia ;)
U mnie szczawiowa nie straszy obwiędłymi liśćmi,  jest dokładnie zmiksowana i pyszna.
Najsmaczniejszym dodatkiem do zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo. Zupa równie dobrze smakuje z grzankami usmażonymi na maśle lub oliwie z oliwek.


Składniki:

  • 200 g liści świeżego szczawiu
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego nierafinowanego
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany do zupy (18% tłuszczu)
  • duża szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

do podania - jajka ugotowane na twardo i dowolna zielenina

Przygotowanie:

  • Szczaw umieścić w misce i zalać dużą ilością zimnej wody, dokładnie wypłukać, aby pozbyć się piasku, który może znajdować się na liściach.
  • W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę, aż się zeszkli. 
  • Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć.
  • Dodać ciepły bulion warzywny dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić zupę do przestudzenia.
  • Następnie zmiksować zupę za pomocą blendera, dodać śmietanę.
  • Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zupę ponownie zagotować.
  • Zupę podawać z posiekanym jajkiem, ugotowanym na twardo i zieleniną.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz