wtorek, 22 maja 2018

Sałata i makaron z zielonymi szparagami, czyli pomysły na szybki obiad.

Przepisy na te dania dłużej się czyta niż robi, sałatę ze szparagami czy makaron ze szparagami i pesto.
Najbardziej lubię dania, które można szybko przygotować. W weekend z przyjemnością pichcę i celebruję moją sztukę kulinarną, ale w tygodniu jedzenie ma się pojawić na stole w 30 minut od mojego powrotu do domu. 
Najczęściej jestem bardzo głodna i nie mam cierpliwości na długie czekanie na obiad. Aby było szybciej i oszczędniej szparagi gotowałam razem z makaronem.

Te dania powstały z tego co akurat miałam pod ręką. Obie potrawy mają dwie lekko zmienione wersje, bo u mnie w domu każdy ma trochę inne upodobania smakowe.
Pierwsza, to sałata ze szparagami i zrumienioną kiełbaską z dodatkiem sosu bazyliowego.
Druga potrawa, to makaron ze szparagami i domowym pesto.

SAŁATA ZE SZPARAGAMI



Składniki sosu bazyliowego:

  • 1 garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 duże szczypty soli  (tyle ile zmieści się w 3 palcach)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno
  • pieprz czarny do smaku


Przygotowanie sosu bazyliowego:

  • Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.




Składniki na porcję dla 1 osoby:

  • 5 zielonych szparagów
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 kiełbaski śląskiej
  • 3 liście sałaty lodowej lub innej
  • 2 łyżki fety
  • sos bazyliowy

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia.
  • Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć na suchej patelni i podsmażać z obu stron, aż się zrumienią.
  • Ułożyć na talerzu pokrojoną sałatę, szparagi, pomidora, kiełbasę, dodać pokruszoną fetę i sos bazyliowy.



Składniki na porcję dla 1 osoby:

  • 6 zielonych szparagów
  • 1 kiełbaska śląska
  • 3 liście sałaty lodowej lub innej
  • 2 łyżki fety
  • sos bazyliowy


Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia.
  • Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć na suchej patelni i podsmażać z obu stron aż się zrumienią.
  • Ułożyć na talerzu pokrojoną sałatę, szparagi, kiełbasę, dodać pokruszoną fetę i sos bazyliowy.


MAKARON ZE SZPARAGAMI I PESTO



Składniki Pesto bazyliowe:

  • 1 garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki migdałów w płatkach lub pestek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta soli  (tyle ile zmieści się w 3 palcach)
  • 1 łyżka utartego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno
  • pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  • Migdały podprażyć na suchej patelni, gdy przestygną dodać do pozostałych składników.
  • Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.



Składniki na porcję dla 1 osoby:

  • 1/2 szkl. pełnoziarnistego makaronu (penne) - ilość suchego makaronu przed gotowaniem
  • 8 zielonych szparagów
  • 1-2 łyżki fety lub 2 łyżki utartego parmezanu
  • pesto bazyliowe
  • liście bazylii do dekoracji


Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Przełamać szparagi na pół oddzielając główki.
  • Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Na 4 minuty, które pozostały do końca gotowania makaronu, wrzucić do garnka szparagi. Główki szparagów dodać po 2 minutach.
  • Odcedzić makaron i szparagi, wyłożyć na talerz, dodać pesto i pokruszoną fetę lub utarty parmezan.
  • Udekorować listkami bazylii. 


Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz