poniedziałek, 28 maja 2018

Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Pomysł na ten chleb wziął się z Piekarni Amber, czyli wspólnego pieczenia blogerów kulinarnych. Nie zdążyłam upiec chleba towarzystwem z Piekarni, ale pomysł pozostał, chociaż mój wypiek jest trochę inny.
Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem.


Składniki:

  • 210 g mąki żytniej typ 720
  • 110 g mąki żytniej typ 2000
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 12 czarnych, drylowanych oliwek
  • 370 ml letniej wody


Przygotowanie:

  • Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki przekroić na pół.
  • Suche składniki wymieszać w misce, dodać pokrojone pomidory, oliwki, zioła, zakwas i wodę. 
  • Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 12 godzin.
  • Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (25 x 12 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia.
  • Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, na spodzie piekarnika ustawić foremkę z wodą i wstawić chleb na 15 minut.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz