niedziela, 9 października 2022

Sos z grzybów leśnych i wędzonego boczku.

Sos z grzybów leśnych doskonale podkręca aromat wędzonego boczku.

Jego największym atutem jest smak świeżozebranych  grzybów. Jak widzisz nie szlalałam z przyprawami. Te produkty, które dodałam miały tylko podkręcić smak grzybów leśnych. Tu nie trzeba nic udoskonalać, jedynie wydobyć naturalne piękno smaku grzybów.

Sos grzybowy będzie świetnym dodatkiem do kasz, ziemniaków, makaronów, pieczywa.

W wersji keto można go podać do omleta, pieczywa keto, pieczonych mies.


Składniki:

  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych
  • 0,2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 średniej, białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól himalajska do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji



Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć do czasu aż się przeszkli.
  • Dodać boczek pokrojony w słupki i pokrojony ząbek czosnku, smażyć kilka minut mieszając.
  • Dodać umyte i pokrojone grzyby, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Dodać gorący bulion i sok z cytryny. Zmniejszyć grzanie pod patelnią i dusić grzyby przez ok. 15 minut, aż bulion zredukuje się o połowę.
  • Dodać śmietanę i pieprz ziołowy, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.
  • Przyprawić sos solą i pieprzem jeśli będzie to konieczne.
  • Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Pieczone udo z indyka.

Pieczone udo z indyka, to jedno z najsmaczniejszych dań jakie wychodzi mi z tego mięsa.

Chyba każdy, kto odwiedza mojego bloga już czytał, że nie jestem szczególną fanką mięsa. A z powodów zdrowotnych muszę je jeść. Jeśli prezentuję tu jakiś przepis mięsny tzn, że i mnie smakuje, a o to nie jest łatwo.

Udo z indyka to mięso o dosyć wyrazistym smaku i można a wręcz należy przyprawić je również wyrazistymi przyprawami.

Ilości przypraw i ziół jakie podałam w przepisie wystarczyły do solidnego przyprawienia udźca o wadze ok. 700 g, jeśli kupisz większy kawałek mięsa śmiało użyj więcej przypraw.

Tak upieczony udziec z indyka jest soczysty i bardzo aromatyczny, dobrze smakuje na ciepło i na zimno.



Składniki:

  • 1 udziec z indyka, bez kości 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • gałązki świeżego tymianku
dodatkowo będą potrzebne:

  • bawełniany sznurek
  • papier do pieczenia


Przygotowanie:

  • Cały udziec natrzeć solą.
  • Od strony, z której wycięto kość, natrzeć mięso ziołami prowansalskimi, rozmarynem, wędzoną papryką, pieprzem.
  • Zwinąć mięso dosyć ściśle (tak jak na zdjęciu powyżej), owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.
  • Gałązki tymianku wsunąć pod sznurek, tak aby przylegały do mięsa.
  • Zawinąć mięso w w papier do pieczenia. U mnie wygląda to jak duży cukierek ze skręconymi końcami.
  • Zawinięte mięso umieścić w formie do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
  • Po pieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i pozostawić jeszcze 10 minut zawinięte w papier do pieczenia.
  • Po tym czasie usunąć papier, sznurek i gałązki tymianku.
  • Mięso podawać na ciepło, ale jest również bardzo smaczne na zimno.

Smacznego

środa, 27 lipca 2022

Pieczone piersi kurczaka w boczku ze szparagami.

Od jakiegoś czasu jestem na diecie ketogenicznej albo precyzyjniej to ujmując zmieniłam styl odżywiania na niskowęglowodanowy.

Jeśli spotykasz się z pojęciem diety keto pierwszy raz to patrząc na to danie, nie sądź, że jem tylko mięso i boczek.

Pierś kurczaka zawinięta w boczek to sycące danie, wystarczy zjeść jeden kawałek i szparagi.


Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 25 dkg wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (zioła prowansalskie, tymianek)
  • gałązki świeżego tymianku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Filet pokroić na pół, każdy kawałek przekroić jeszcze na pół, aby były cieńsze.
  • Natrzeć mięso solą, pieprzem i suszonymi ziołami, owinąć plastrami boczku.
  • Ułożyć mięso w brytfance do pieczenia, na każdym kawałku ułożyć gałązki tymianku.
  • Na blachę wlać pół szklanki gorącej wody.
  • Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez ok. 25 minut.
  • W czasie gdy mięso jest w piekarniku, przygotować szparagi.
  • Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki. 2-3 szparagi owinąć plastrami boczku.
  • Po 15 minutach pieczenia mięsa ułożyć szparagi obok piersi kurczaka, dodać gałązki tymianku na wierzch boczku. Piec 10-15 minut aż szparagi będą miękkie.

Smacznego

sobota, 29 stycznia 2022

Żurawinówka

Żurawinówka to kolejna owocowa nalewka na moim blogu. 

W mojej rodzinie (po mieczu) jest długa tradycja ważenia alkoholi ... mojego pra pra dziadka carscy złapali na pędzeniu bimbru i przez ten ,,występek" został skazany na kilka lat Sybiru. Ale że fach miał w ręku i świetnie sobie radził w ważeniu okowity to i na Sybirze nie zginął. Ruscy docenili jego talent i wcielili go do swojego wojska, gdzie kontynuował bimbrownicze prace. Po kilku latach zwolniono go ze służby do domu, był wtedy oficerem wojsk carskich z całkiem pokaźną torbą rubli. Założył rodzinę, a swoje umiejętności przekazał dalej, tym razem swojemu zięciowi a mojemu dziadkowi.

Nie będę opisywać jak to mój tata ważył bimber (tylko na swoje nalewki), bo przez lata było to zabronione ;) ale dość powiedzieć, że dokładnie wiem jak to się robi ;)

Tą żurawinówką mam nadzieję zaskoczyć mojego rodziciela, bo różnych nalewek będących jego dziełem próbowałam, ale takiej nie.

Dam znać jak smakowała, gdy będzie już gotowa.

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców żurawiny lub mrożonych 
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 l spirytusu nalewkowego* (60-70 %)
  • 1 laska wanilii
  • * jeśli masz spirytus 95%, to wymieszaj 680 ml spirytusu z 320 ml zimnej wody i tak otrzymasz 1 l spirytusu 65%.

Przygotowanie:

  • Żurawinę umyć na sicie pod bieżącą wodą, odcedzić, przebrać (usunąć zapleśniałe owoce).
  • Gdy owoce będą suche, przełożyć je do pojemnika i zamorozić na 3 doby.
  • Po tym czasie, wyjąć żurawinę z zamrażalnika i rozmrozić.
  • Jeśli używasz mrożonej żurawiny, etap mrożenia oczywiście pomijasz.

  • Umieścić żurawinę w blenderze i zmielić lub rozdrobnić mikserem ręcznym.
  • Rozdrobnioną żurawinę przełożyć do słoja (pojemność min. 3l), dodać spirytus. Słój umieścić w ciepłym i ciemnym miejscu np. szafce kuchennej, pozostawić na 2-3 tygodnie. Poruszać słój z nalewem co 2 dni, aby przemieszać składniki nalewki.
  • Po 2 tygodniach przelać nalew przez sito nalewkowe lub sito o bardzo drobnych oczkach wyłożone gazą. Nalew (alkohol) przelać do butelek, odstawić.
  • Masę owocową ponownie umieścić w słoju, dodać cukier. Słój z żurawiną odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsać nim aby cukier rozpuścił się.
  • Po tym czasie, gdy z rozpuszczonego cukru powstał syrop, przecedzić żurawinę przez gazę złożoną kilkakrotnie lub sito nalewkowe (owoce mocno odcisnąć).
  • Syrop dolać do nalewu spirytusowego, wymieszać.
  • Słój z nalewką wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, powinna dojrzewać minimum 3 miesiące. 
  • Następnie przelać nalewkę do butelek, ostrożnie, tak aby nieporuszyć osadu z dna słoja.
  • Osad przefiltrować przez filtr od kawy ... te kilka kieliszków nalewki możesz skonsumować od razu, sprawdzisz jak Ci się udała i będzie to mała rekompensata za trud przygotowań.


niedziela, 19 grudnia 2021

Śledzie po włosku.

Śledzie po włosku, to brzmi jak oksymoron, gdzie Włochy? gdzie śledzie?

A jednak smakuje wyśmienicie.

Śledzie po włosku naprawdę pyszne i warte przygotowania na Święta.

Składniki:

  • 500 g solonych płatów śledziowych, bez skóry
  • 12 suszonych pomidorów 
  • 1 średnia czerwona cebula lub szalotka
  • 1/3 szkl. czarnych oliwek 
  • 1/4 szkl. marynowanych kaparów
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szczypty czarnego mielonego pieprzu
  • olej rzepakowy zimnotłoczony

Przygotowanie:

  • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny. Odlać wodę, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki.
  • Cebulę pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, pozostawić na ok. 30 minut.
  • Przełożyć śledzie do miski, dodać cebulę, pokrojone czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory, kapary, musztardę francuską, suszone oregano, czarny pieprz. Delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć śledzie do słoika wlać olej rzepakowy, tyle aby zakryć śledzie i dodać ocet balsamiczny. Obrócić kilkakrotnie słoik, aby wymieszać wszystkie składniki.
  • Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Smacznego


poniedziałek, 7 czerwca 2021

Omlet z pieczarkami, szparagami i ziołami.

Omlet to fenomenalne danie śniadaniowe.

Można go smażyć przez okrągły rok i zrobić to w taki sposób w taki sposób, że za każdym razem będzie inny. Więc nie ma obawy, że danie się znudzi.

Do smażenia omletów polecam sezonowe produkty. Najlepiej smakują gdy występują wtedy gdy jest czas ich obfitości.

Późną wiosną szczególnie kuszą szparagi i wszelkiego rodzaju zielone listki (zioła).

Składniki:

  • 5 dużych zielonych szparagów
  • 2 jajka eko
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • zioła do przybrania: koperek, szczypiorek, kolendra, tymianek, pietruszka, musztardowiec 
  • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej lub mała szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli, pieprz czarny - do smaku


Przygotowanie:

  • Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plastry. 
  • Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na 2-3 części, grube kawałki przekroić wzdłuż na pół.
  • Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego , wrzucić pieczarki i szparagi. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią a szparagi zmiękną.
  • W międzyczasie ubić jajka ze szczyptą soli, pieprzu i wodą mineralną.
  • Główki szparagów odłożyć na talerzyk, dodać na patelnię pozostałe masło klarowane, a pozostałe szparagi i pieczarki zalać ubitymi jajkami.
  • Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, nakryć ją pokrywką.
  • Smażyć omleta aż jajka lekko się zetną. 
  • Przełożyć omleta na talerz, dodać główki szparagów i obficie udekorować zieleniną.

Smacznego

piątek, 28 maja 2021

Makaron ze szparagami i łososiem.

 Makaron ze szparagami i łososiem w kremowym sosie śmietanowym.

Na pierwszy rzut oka potrawa może wydawać się pracochłonna, ale w istocie jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu.

Zielone szparagi, warzywa o delikatnym smaku świetnie komponują się z łososiem, kurczakiemi, ryżem i makaronem.

Wszystkie składniki potrawy zachowują swój smak ponieważ nie są zbyt długo gotowane.

Danie możesz podać w nieco pikantniejszej wersji przyprawiając czerwonym pieprzem (młotkowanym) lub chili.


Składniki na porcje dla 3 osób:

  • makaron tagliatelle (używam 2 gniazda suchego makaronu na porcję dla 1 osoby)
  • 1 pęczek dużych zielonych szparagów (ok. 10 sztuk)
  • 200 g świeżego łososia
  • 150 g śmietany 22%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szkl. białego wina (półwytrawne) lub lub 1/2 szkl. wody z 2 łyzkami cytryny i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta czerwonego pieprzu lub chili w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Rozgrzać patelnię, dodać kilka kropli oliwy z oliwek, ułożyć łososia skórą do dołu, smażyć 3 minuty. Nie obracać ryby na druga stronę. Wyłączyć gaz, nakryć patelnię pokrywką. Gdy przestygnie, oddzielić mięso od skóry i podzielić na mniejsze kawałki i lekko posolić.
  • Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Smażyć na dużej patelni na łyżce oliwy z oliwek przez ok. 2 minuty, aż będzie ładnie pachnieć, ale jeszcze nie będzie się rumienić. 
  • Dolać wino, zwiększyć ogień, aby zredukować ilość wina o połowę.
  • Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić powstały sos solą i czarnym pieprzem.
  • Wyłączyć gaz, dodać do sosu kawałki łososia i pozostawić pod przykryciem.
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
  • Makaron gotować w osolonym wrzątku. Na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu, wrzucić do garnka szparagi. Całość odcedzić i dodać na patelnię.
  • Wymieszać makaron, łososia i szparagi, tak aby sos pokrył wszystkie składniki potrawy.
  • Jeśli sos będzie zbyt wodnisty (za dużo wody w makaronie), włączyć gaz pod patelnią i podgrzewać ok. 3 minuty, aż zgęstnieje.
  • Przed podaniem posypać makaron koperkiem, i ewentualnie czerwonym pieprzem.

Smacznego

wtorek, 4 maja 2021

Sałatka makaronowa z marynowanymi karczochami.

Sałatka makaronowa z marynowanymi karczochami, postała jak większość moich sałatek jako danie-eksperyment.

Do słoiczka marynowanych serc karczochów (lekko kwaśne w zalewie z oliwy, czosnku i chili) dodałam makaron orzo, czarne oliwki, rukolę, oregano ... ponieważ to produkty specyficzne dla rejonu Morza Śródziemnego, a stamtąd pochodzą karczochy.

Sałatka jest przyjemna w smaku, żaden ze składników nie dominuje.

Sałatkę można podać na lunch, kolację lub dodatek do mięsnych dań grillowych.


Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanego makaronu orzo
  • 1/3 łyżeczki kurkumy (do zabarwienia makaronu podczas gotowania)
  • 1 szkl. pokrojonych, marynowanych serc karczochów
  • 1/3 szkl. pokrojonych czarnych oliwek
  • 1/2 cukinii
  • garść rukoli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Makaron ugotować z kurkumą (która zabarwi go na żółty kolor). Przecedzić na sicie i pozostawić do wystudzenia.
  • Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, posolić. Wystudzić.
  • Przełożyć makaron do miski, dodać pokrojone karczochy, czarne oliwki, podsmażoną cukinię, suszone oregano, chili.
  • Wymieszać sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodać do sałatki, wymieszać.
  • Przyprawić sałatkę solą i pieprzem.
  • Nastepnie dodać rukolę i wymieszać.

Smacznego





piątek, 2 kwietnia 2021

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym.

 Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym, to genialnie smakująca przystawka.

Wędzona ryba doskonale pasuje do  jajek. Kwaśny korniszon i szczypiorek dopełniają smak.

Tylko 4 składniki a efekt godzien świątecznego stołu.

Wędzonego pstrąga łososiowego możesz zastąpić wędzonym łososiem.

Zamiast korniszonów lub wraz z nimi możesz użyć marynowanych oliwek, kaparów, grzybków marynowanych.

Jeśli zostanie Ci kilka faszerowanych jajek, to możesz wykorzystać je do zrobienia kanapek. wystarczy posiekać grubo jajka wraz z wędzoną rybą, dodać odrobinę majonezu i powstanie coś w stylu pasty jajecznej.

Składniki:

  • 5 jajek ekologicznych
  • 100 g wędzonego pstrąga łososiowego
  • 5 mini korniszonków
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo, ja gotuję przez 7 minut od momentu zagotowania wody.
  • Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół.
  • Wędzonego pstrąga łososiowego pokroić na cienkie paseczki, można również posiekać jak tatara. Ułożyć ok. 1 łyżkę pokrojonej ryby na połówkach jajek.
  • Na wierzch położyć pół korniszona i posypać siekanym szczypiorkiem.

Smacznego



niedziela, 31 stycznia 2021

Gulasz wieprzowy z marchewką.

Gulasz wieprzowy, danie bardzo proste, ale trzeba zachować kilka zasad aby udał się wyśmienicie.

Dobry gulasz jest gęsty, aromatyczny, a mięso jest tak miękkie, aż rozpływa się w ustach.

Zrób gulasz zgodnie z moim przepisem, a nie będziesz używać dodatków  smakowych ani zagęstników. 

Największym grzechem popełnianym wobec gulaszu jest zagęszczanie potrawy mąką i śmietaną!!!

Gulasz zagęszcza rozgotowana cebula i ona sprawia, że jego smak to petarda.

Gulasz wieprzowy podaje się z kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub bagietką.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 szkl. bulionu (warzywny lub wołowy)
  • 2 łyżki oleju 
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili (u mnie w płatkach, wędzona)
  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku



Przygotowanie:
  • Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać słodką paprykę i przesmażyć z cebulą przez 2-3 minuty.
  • Dodać mięso (pokrojone na niewielkie kawałki ok. 3 cm), wymieszać z cebulą i papryką. Podkręcić ogień pod garnkiem i smażyć mieszając do czasu, aż mięso zacznie się lekko rumienić.
  • Następnie dodać ciepły bulion, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, skręcić ogień pod garnkiem do minimum. Uwaga, bulionu dodaj tyle, aby przykrywał mięso, nie więcej.
  • Przykryć garnek szczelnie pokrywką i dusić gulasz minimum 1,5 godziny. Mieszać co jakiś czas i ewentualnie uzupełniać bulion, aby mięso było przykryte płynem.
  • Gdy mięso będzie bardzo miękkie, a cebula rozgotuje się zagęszczając gulasz, dodać marchewki pokrojone na niewielkie kawałki. Dodać sól i gotować jeszcze 30 minut.
  • Pod koniec gotowania gdy marchewka będzie miękka, dodać paprykę wędzoną, chili i czosnek pokrojony w kosteczkę. Gotować jeszcze 5 minut, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut, aby smaki się połączyły.
  • Gulasz podawać na ciepło.

Smacznego