Omlet to fenomenalne danie śniadaniowe.
Można go smażyć przez okrągły rok i zrobić to w taki sposób w taki sposób, że za każdym razem będzie inny. Więc nie ma obawy, że danie się znudzi.
Do smażenia omletów polecam sezonowe produkty. Najlepiej smakują gdy występują wtedy gdy jest czas ich obfitości.
Późną wiosną szczególnie kuszą szparagi i wszelkiego rodzaju zielone listki (zioła).
Składniki:
- 5 dużych zielonych szparagów
- 2 jajka eko
- kilka pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- zioła do przybrania: koperek, szczypiorek, kolendra, tymianek, pietruszka, musztardowiec
- 2 łyżki gazowanej wody mineralnej lub mała szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli, pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plastry.
- Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na 2-3 części, grube kawałki przekroić wzdłuż na pół.
- Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego , wrzucić pieczarki i szparagi. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią a szparagi zmiękną.
- W międzyczasie ubić jajka ze szczyptą soli, pieprzu i wodą mineralną.
- Główki szparagów odłożyć na talerzyk, dodać na patelnię pozostałe masło klarowane, a pozostałe szparagi i pieczarki zalać ubitymi jajkami.
- Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, nakryć ją pokrywką.
- Smażyć omleta aż jajka lekko się zetną.
- Przełożyć omleta na talerz, dodać główki szparagów i obficie udekorować zieleniną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz