Sałatka makaronowa z marynowanymi karczochami, postała jak większość moich sałatek jako danie-eksperyment.
Do słoiczka marynowanych serc karczochów (lekko kwaśne w zalewie z oliwy, czosnku i chili) dodałam makaron orzo, czarne oliwki, rukolę, oregano ... ponieważ to produkty specyficzne dla rejonu Morza Śródziemnego, a stamtąd pochodzą karczochy.
Sałatka jest przyjemna w smaku, żaden ze składników nie dominuje.
Sałatkę można podać na lunch, kolację lub dodatek do mięsnych dań grillowych.
Składniki:
- 2 szkl. ugotowanego makaronu orzo
- 1/3 łyżeczki kurkumy (do zabarwienia makaronu podczas gotowania)
- 1 szkl. pokrojonych, marynowanych serc karczochów
- 1/3 szkl. pokrojonych czarnych oliwek
- 1/2 cukinii
- garść rukoli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować z kurkumą (która zabarwi go na żółty kolor). Przecedzić na sicie i pozostawić do wystudzenia.
- Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, posolić. Wystudzić.
- Przełożyć makaron do miski, dodać pokrojone karczochy, czarne oliwki, podsmażoną cukinię, suszone oregano, chili.
- Wymieszać sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodać do sałatki, wymieszać.
- Przyprawić sałatkę solą i pieprzem.
- Nastepnie dodać rukolę i wymieszać.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz