sobota, 16 czerwca 2018

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym.

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek.
Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło.
Klopsiki dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą. Równie dobrze można je zjeść z gotowanymi na parze warzywami - to mój wybór.





Składniki:
  • 0,7 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 utarta marchewka
  • 1 utarta pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
  • olej do obsmażenia klopsików
  • 1 jajko eko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

Sos:
  • 0,7 l passaty pomidorowej
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek.
  • Wymieszać dokładnie mięso mielone, utartą marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Pozostawić masę na klopsiki na ok. 15 minut, aby lekko stężała.
  • Zwilżyć wodą dłonie, uformować niewielkie klopsiki.
  • Obsmażyć klopsiki na patelni, aż się zrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Składniki sosu wymieszać i polać klopsiki.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni i piec klopsiki 30 minut.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz