piątek, 11 stycznia 2019

Śledzie po szwedzku.

Śledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne. 
Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak. 
Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki.
Pomysł na te śledzie pochodzi z bloga White Plate.



Składniki:
  • 500 g solonych płatów śledziowych
  • 4 szalotki
  • 1/4 l wody
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
  • 1/8 l octu z jabłek
  • 5 liści laurowych
  • 10 jagód jałowca
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
  • Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy.
  • Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty.
  • Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki.
  • Herbatę zalać wrzątkiem, parzyć 5 minut.
  • Następnie do esencji herbacianej, dodać goździki, liście laurowe, jałowiec, pieprz i pozostawić do wystudzenia, następnie dodać ocet.
  • Kawałki śledzi i szalotkę ułożyć w słoiku i zalać marynatą wraz z przyprawami. Śledzie powinny być całkowicie przykryte marynatą.
  • Na wierzch wlać olej i odstawić do lodówki na minimum 1 dzień.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz