wtorek, 9 października 2018

Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi.

Beouf Stroganow (nazywany potocznie Strogonowem), to klasyka kuchni. Nie trzeba go jadać raz w tygodniu, ale klasykę wypada znać.
To prosta w przygotowaniu potrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso.
Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem.


Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 3-4 łyżki musztardy (Dijon lub sarepskiej)
  • 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g)
  • 2 szkl. bulionu wołowego
  • 1-2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Wołowinę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć krótko na oleju (na mocno rozgrzanej patelni). Obsmażone mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki.
  • Następnie dodać na patelnię cienko pokrojone pieczarki, smażyć tak długo aż grzyby zmiękną.
  • Dodać podsmażone mięso i ogórki kiszone pokrojone w cienkie paski.
  • Dodać ciepły rosół (ciepły, aby nie obniżyć temperatury pozostałych składników potrawy).
  • Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut).
  • Następnie wymieszać śmietanę z musztardą i z kilkoma łyżkami gorącego sosu i dodać do mięsa. 
  • Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze 10 minut.
  • Beouf Stroganow podawać posypany natką pietruszki i ewentualnie płatkami chili.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz