Żurawinówka to kolejna owocowa nalewka na moim blogu.
W mojej rodzinie (po mieczu) jest długa tradycja ważenia alkoholi ... mojego pra pra dziadka carscy złapali na pędzeniu bimbru i przez ten ,,występek" został skazany na kilka lat Sybiru. Ale że fach miał w ręku i świetnie sobie radził w ważeniu okowity to i na Sybirze nie zginął. Ruscy docenili jego talent i wcielili go do swojego wojska, gdzie kontynuował bimbrownicze prace. Po kilku latach zwolniono go ze służby do domu, był wtedy oficerem wojsk carskich z całkiem pokaźną torbą rubli. Założył rodzinę, a swoje umiejętności przekazał dalej, tym razem swojemu zięciowi a mojemu dziadkowi.
Nie będę opisywać jak to mój tata ważył bimber (tylko na swoje nalewki), bo przez lata było to zabronione ;) ale dość powiedzieć, że dokładnie wiem jak to się robi ;)
Tą żurawinówką mam nadzieję zaskoczyć mojego rodziciela, bo różnych nalewek będących jego dziełem próbowałam, ale takiej nie.
Dam znać jak smakowała, gdy będzie już gotowa.
Składniki:
- 1 kg świeżych owoców żurawiny lub mrożonych
- 0,5 kg cukru
- 1,5 l spirytusu nalewkowego* (60-70 %)
- 1 laska wanilii
- * jeśli masz spirytus 95%, to wymieszaj 680 ml spirytusu z 320 ml zimnej wody i tak otrzymasz 1 l spirytusu 65%.
Przygotowanie:
- Żurawinę umyć na sicie pod bieżącą wodą, odcedzić, przebrać (usunąć zapleśniałe owoce).
- Gdy owoce będą suche, przełożyć je do pojemnika i zamorozić na 3 doby.
- Po tym czasie, wyjąć żurawinę z zamrażalnika i rozmrozić.
- Jeśli używasz mrożonej żurawiny, etap mrożenia oczywiście pomijasz.
- Umieścić żurawinę w blenderze i zmielić lub rozdrobnić mikserem ręcznym.
- Rozdrobnioną żurawinę przełożyć do słoja (pojemność min. 3l), dodać spirytus. Słój umieścić w ciepłym i ciemnym miejscu np. szafce kuchennej, pozostawić na 2-3 tygodnie. Poruszać słój z nalewem co 2 dni, aby przemieszać składniki nalewki.
- Po 2 tygodniach przelać nalew przez sito nalewkowe lub sito o bardzo drobnych oczkach wyłożone gazą. Nalew (alkohol) przelać do butelek, odstawić.
- Masę owocową ponownie umieścić w słoju, dodać cukier. Słój z żurawiną odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsać nim aby cukier rozpuścił się.
- Po tym czasie, gdy z rozpuszczonego cukru powstał syrop, przecedzić żurawinę przez gazę złożoną kilkakrotnie lub sito nalewkowe (owoce mocno odcisnąć).
- Syrop dolać do nalewu spirytusowego, wymieszać.
- Słój z nalewką wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, powinna dojrzewać minimum 3 miesiące.
- Następnie przelać nalewkę do butelek, ostrożnie, tak aby nieporuszyć osadu z dna słoja.
- Osad przefiltrować przez filtr od kawy ... te kilka kieliszków nalewki możesz skonsumować od razu, sprawdzisz jak Ci się udała i będzie to mała rekompensata za trud przygotowań.