Makaron z sosem bolońskim jest tutaj przygotowany w wersji keto tzn. zastąpiłam makaron z mąki wersją bez węgloodanów i glutenu.
Makaron konjac nie ma smaku ;( dlatego ważnym jest, aby sos boloński był wyrazisty, dobrze przyprawiony. Ten według mojego przepisu ma tyle smaku, że nadaje się doskonale do ,,dosmaczenia" mdłego makaronu.
Jeśli nie jesteś na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej użyj sosu bolońskiego do klasycznego makaronu, będzie wyśmienicie smakować.
- 200 g makaronu konjac
- 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowego)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki erytytolu lub innego słodzika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- liście świeżej bazylii i tarty parmezan do podania
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek dodać czosnek i cebulę, smażyć mieszając aż warzywa przeszklą się.
- Dodać mięso mielone i nadal smażyć mieszając do czasu aż mięso będzie zrumienione.
- Dodać wino, wymieszać łyżką i smażyć jeszcze kilka minut, aż wino zredukuje się do połowy.
- Następnie dodać passatę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i erytrytol.
- Przykryć garnek pokrywką i gotować sos na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Następnie zdjąć pokrywkę i gotować ok. 10 minut, aż się zredukuje i zagęści.
- Makaron konjac wyjąć z opakowania, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski, zalać wrzątkiem, pozostawić chwilę do zagrzania. Odcedzić makaron na sicie, wyłożyć na talerz i dodać porcję gorącego sosu bolońskiego, wymieszać.
- Posypać makaron parmezanem i udekorować liśćmi bazylii.
Smacznego