Białą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej.
Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy.
Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą.
Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy:
Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy.
Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą.
Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy:
- włożyć kiełbasę do wrzącej wody i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum, dzięki temu gorąca woda sparzy kiełbasę, a cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody,
- Przed parzeniem delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach, to zapobiegnie pękaniu kiełbasy,
- Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo, w przeciwnym razie odda smak do wody,
- Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle żeby kiełbasa ugotowała się. Zbyt długie parzenie spowoduje utratę smaku i wysuszenie kiełbasy.