piątek, 14 kwietnia 2017

Potrawy z białą kiełbasą. Jak ugotować białą surową kiełbasę?

Białą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej.

Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy.
Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą. 

 Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy:
  • włożyć kiełbasę do wrzącej wody i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum, dzięki temu gorąca woda sparzy kiełbasę, a cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody,
  • Przed parzeniem delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach, to zapobiegnie pękaniu kiełbasy,
  • Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo, w przeciwnym razie odda smak do wody,
  • Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle żeby kiełbasa ugotowała się. Zbyt długie parzenie spowoduje utratę smaku i wysuszenie kiełbasy.

czwartek, 13 kwietnia 2017

Kulicz, babka wielkanocna.

Kulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. 
Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii.
Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz, to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska
Przepis na babkę wielkanocną wypatrzyłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich - MAMUSZKA autorstwa Olii Hercules.


poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia.

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu Leśny Zakątek i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić tosty. 
Dlatego z przyjemnością wzięłam udział we wspólnym pieczeniu tego chleba w Piekarni Amber.
Rzadko piekę chleb na drożdżach, a z mąki z pszenicy Durum jeszcze nie używałam. Więc było to dla mnie nowe doświadczenie piekarskie.
Chleb okazał się bardzo udanym wypiekiem. Ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny.


piątek, 7 kwietnia 2017

Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami.

Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach:
- zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na  białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce,
- ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane,
- dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej  kiełbasy, wędzony twaróg,
- okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką dodają zupie smakowitości.


czwartek, 23 marca 2017

Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.

Szybkie, niezwykle proste w przygotowaniu i smakowite danie. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jest odpowiednie dla dzieci i osób na diecie niskocholesterolowej. 
Najważniejsze, aby gotować kurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty.
Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.


sobota, 18 marca 2017

Pasta jajeczna z groszkiem.

Pasta jajeczna z groszkiem, to klasyka kuchni śniadaniowej. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych i zajmuje tylko kilka minut.
Aby pasta była smaczna trzeba użyć jajek dobrej jakości, takich od szczęśliwych kur. 


poniedziałek, 13 marca 2017

Chleb żytni z ziarnami

Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber. Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem.


sobota, 4 marca 2017

Chleb razowy z miodem

Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. 
Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak.
Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny.


wtorek, 14 lutego 2017

Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym

Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła.
Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, to smaki które są najbardziej wyczuwalne. 
Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru. 
Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na ,,zwykłą" Zupę z soczewicy i trochę podobny do dzisiejszej zupy, turecki Ezogelin



piątek, 27 stycznia 2017

Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian.

Fasolowa z jarmużem jest bardzo smaczną zupą. Patrząc na zdjęcie można spodziewać się mocnych doznań smakowych, ale nic z tego - zupa jest łagodna w smaku. 
Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia).
Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany, do której jest przypisany.

Jeśli jesteś osobą, którą nie interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem.