niedziela, 23 września 2018

Risotto z kurkami.

Risotto z kurkami, to proste i smakowite danie.  Jest to danie rodem z kuchni włoskiej, w której jak wiadomo królują potrawy złożone z zaledwie kilku składników, ale ...... najwyższej jakości.
I tak jest i tutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej?





Składniki:
  • 200 g ryżu arborio
  • 120 g masła
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g kurek
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 80 g tartego pamigiano reggiano
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kurki oczyścić, umyć (sposób na mycie kurek znajdziesz tutaj), większe sztuki pokroić.
  • Na patelni podgrzać 40 g masła, podsmażyć kurki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą miękkie, posolić do smaku. Grzyby przełożyć do miski lub do dalszych działań użyć drugiej patelni.
  • Na patelni rozgrzać 40 g masła, przesmażyć pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Lekko posolić.
  • Gdy warzywa się zeszklą wsypać ryż. Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie się miękki.
  • Dodać kurki, przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
  • Dodać pozostałe masło i większość parmezanu, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 minuty.
  • Risotto podawać posypane natką pietruszki i pozostałym parmezanem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz