piątek, 26 lutego 2016

Chleb gryczany, bez mąki i drożdży.

Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten.
Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce.
Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia.








Składniki:
  • 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 2,5 szkl. zimnej wody
  • 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:
  • Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu).
  • Miskę nakryć ścierką, wstawić do szafki lub zimnego piekarnika:

  1. w wersji 1-  na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki,
  2. w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren.

  • Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę.
  • Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać.
  • Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości. 
  • Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin). 
  • Gdy powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia.
  • Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, nakryć ścierką i wystudzić na kratce.

Smacznego


1 komentarz:

  1. Dziękuje za podzielenie się przepisem.Szukam chlebów bez glutenu,ale wiele jest drogich, jednak ten jest prosty i przystępny cenowo :)

    OdpowiedzUsuń