niedziela, 24 maja 2015

Makaron ze szparagami i prosciutto

Kiedy myślę, co ugotować na szybki obiad, odpowiedź jest prosta - makaron. W czasie gotowania makaronu można przygotować sos. Wystarczy na rozgrzaną patelnie dodać oliwę, czosnek i jeszcze 1-2 składniki jakie mamy w lodówce i pyszny sos gotowy. 
Moja propozycja na dzisiejszy ekspresowy obiad, to makaron ze szparagami i szynką. Do sosu użyłam cieniutkich zielonych szparagów, jeśli macie grube szparagi należy je drobno i ukośnie pokroić, aby szybko zmiękły podczas smażenia. Prosciutto można zastąpić szynką wędzoną. 






Składniki:
  • 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
  • 80 g szynki Prosciutto w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 90 ml  (ok. 6 łyżek) śmietanki 30 % lub gęstej śmietany 22%
  • ok. 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji makaronu: utarty parmezan i liście bazylii
  • makaron z pszenicy durum

Przygotowanie:
  • Plastry szynki pokroić na niewielkie kwadraty, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać szynki i nadal smażyć.
  • Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymertowe kawałki. Grubsze szparagi pokroić drobniej (tylko łodygi).
  • Szparagi dodać na patelnię, smażyć kilka minut.
  • Szynka powinna być lekko zrumieniona, a szparagi miękkie i jędrne, wtedy należy dodać na patelnię śmietankę, lekko posolić.
  • Sos gotować kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje, a składniki połączą się.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z  gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia. 
  • Makaron podawać udekorowany listkami bazylii i tartym parmezanem.

Rady:
  • Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dzięki temu szparagi zmiękną, a czosnek nie będzie przypalony.
  • Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej wody (powinna mieć smak wody morskiej).
  • Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować makaronu zimną wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny makaron dobrze łączy się z sosem.
  • Gorący makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i makaron może być suchy. Dodanie wody z gotowania makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w makaronie.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Dania z makaronem , to zawsze jest strzał w "10" -tkę ! Włosi naprawdę w tym przypadku są genialni, prostota dania i jednocześnie finezja, te dwa walory sprawiają ,że polskie gospodynie potrafią wyczarować obłędną potrawę. Uważam ,że prześcignęłysmy nie tylko Włochów w pomysłach.
    Bardzo smacznie Renatko i wykwintnie. Kupuję pomysł.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń