poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kawowy tort bezowy

Ten lekki, pyszny tort składa się z chrupiącej bezy i delikatnego kremu kawowego. Prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję.




Składniki na blaty bezowe:
  • 5 białek z dużych jajek eko
  • 1,5 szkl. drobnego cukru 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę kawową:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki brandy lub rumu

Przygotowanie blatów bezowych:
  • Ubić białka na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.  
  • Na koniec ubijania delikatnie wmieszać skrobię i ocet jabłkowy.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 23 cm.
  • Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, uformować przy pomocy łyżki lekko spłaszczone ,,chmurki". 
  • Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. 
  • Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.

Przygotowanie masy kawowej:
  • Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać brandy i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
  • Masę kawową podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty bezowe. Udekorować.  
Przechowywać w lodówce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz