wtorek, 14 stycznia 2014

Kapusta kiszona z olejem lnianym

Kiszona kapusta to jeden z najbardziej prozdrowotnych produktów naszej kuchni. W okresie jesienno-zimowy surówkę z kapusty kiszonej robię prawie codziennie. Jest ona o wiele zdrowsza od mrożonek czy warzyw przywożonych z dalekich krajów. 
W każdy dom ma swój ulubiony przepis na tą surówkę. U mnie bazą jest dobrej jakości kapusta kiszona i olej lniany budwigowy. Aby surówka nie znudziła się rodzinie, dodaję w rożnych proporcjach: tartą marchew, dymkę, cebulkę, paprykę, rzodkiewkę, koperek, natkę pietruszki, suszoną żurawinę, rodzynki.



Składniki:
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • kilka gałązek koperku
  • 3 łyżki oleju lnianego budwigowego
Przygotowanie:
  • Z kapusty kiszonej odcisnąć z nadmiar soku. Pokroić kapustę na mniejsze kawałki, następnie posypać cukrem.
  • Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę, koperek posiekać.
  • Surówkę dokładnie wymieszać, odstawić aby smaki się zmieszały.
  • Przed podaniem polać surówkę olejem lnianym.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz