piątek, 15 listopada 2013

Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków

Przygotowując zapiekankę z kilku mało wyszukanych składników nie spodziewałam się, że efekt tak miło mnie zaskoczy. Zapiekanka nie dość, że jest bardzo smaczna, to ładnie się prezentuje. Jest to przyjemna odmiana od nieładnie prezentującej się smażonej kaszanki.





Składniki wyjątkowo podane orientacyjnie, bez gramatury:
• kaszanka
• cebula
• kilka plastrów chudego bekonu
• ugotowane ziemniaki
• trochę masła
• mleko
• przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, tymianek
• olej

Przygotowanie:
Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w baaardzo grube plastry. Ułożyć w formie do pieczenia.




• Kaszankę obsypać pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Cebulę pokroić w plastry, bekon pokroić w słupki – smażyć do zrumienienia, dodając niewielką ilość oleju.
• Usmażoną cebulę i bekon ułożyć na kaszance. Obsypać pieprzem, majerankiem i tymiankiem.



Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem i mlekiem na puree. Lekko posolić.
•Puree ułożyć na smażonej cebuli, widelcem wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem.
• Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz